2013-02-11 12:24:03

Папа Венедикт XVI зрікся з уряду


Під час консисторії, тобто зібрання кардиналів, яка була скликана 11 лютого 2013 р. для затвердження трьох канонізаційних процесів, Святіший Отець Венедикт XVI звернувся до присутніх кардиналів з наступною заявою:

Найдорожчі брати,
я скликав вас на цю консисторію не лише з огляду на три канонізації, але також, щоб повідомити вам про дуже важливе рішення в житті Церкви. Неодноразово роблячи іспит свого сумління перед Богом, я впевнився у тому, що з огляду на похилий вік, мої сили вже не є достатніми для належного здійснення Петрового служіння. Я добре усвідомлюю, що це служіння, задля його духовної суті, повинно здійснюватися не лише ділами й словами, але не меншою мірою – страждаючи й молячись. Однак, у сучасному світі, який швидко змінюється та схвильований питаннями великої ваги для життя віри, щоб керувати човном святого Петра та звіщати Євангеліє, необхідні також сили як тіла, так і духа, сили, яких останніми місяцями у мене настільки поменшало, що мушу визнати свою нездатність добре звершувати доручене мені служіння. Тому, добре усвідомлюючи серйозність цього акту, з повною свободою, заявляю про те, що зрікаюся зі служіння Єпископа Риму, Наступника святого Петра, дорученого мені кардиналами 19 квітня 2005 року, таким чином, що від 28 лютого 2013 року, о 20:00, Римський осідок, столиця Святого Петра, буде вакантною, і ті, на кому лежить цей обов’язок, повинні скликати конклав для обрання нового Верховного Архиєрея.

Найдорожчі брати, від щирого серця дякую вам за любов та працю, з якими ви разом зі мною несли тягар мого служіння, та прошу вибачення за всі свої вади. Тепер, ввіряймо Святу Церкву опіці її Верховного Пастиря, Господа нашого Ісуса Христа, та благаймо Його святу Матір Марію, щоб Своєю Материнською добротою допомагала кардиналам, що обиратимуть нового Верховного Архиєрея. А що стосується мене, також і в майбутньому бажаю усім серцем служити Святій Божій Церкві життям, відданим молитві.

Ватикан, 10 лютого 2013







All the contents on this site are copyrighted ©.