2013-07-22 12:24:34

Слухання Божого слова та служіння – два нероздільні аспекти християнського життя. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 21 липня 2013


Слухання Божого слова та служіння ближньому є нероздільними аспектами християнського життя. На це Папа Франциск звернув увагу, промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 21 липня 2013 р., коментуючи євангельську розповідь про те, які Марта і Марія, сестри Лазаря, приймали Ісуса. Як розповідає святий Лука, Марта «клопоталася усякою послугою», а Марія «слухала Його слова». Коли ж Марта зробила зауваження, що сестра їй не допомагає, Ісус сказав: «Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато, одного ж потрібно».

Святіший Отець наголосив на тому, що тут не йде мова про протиставлення між двома способами поведінки – контемпляцією та служінням. Навпаки, вони є «суттєвими елементами нашого християнського життя, аспекти, які не слід відокремлювати, але жити ними в глибокій єдності та гармонії». Чому ж тоді Марта отримує зауваження? «Тому, – пояснює Папа Франциск, – що вважала суттєвим лише те, що робила вона». Бо в християнському житті «служіння і діла милосердя» не можна відірвати від «джерела кожної нашої дії», тобто, слухання Божого слова.

«Молитва, яка не веде до конкретної дії щодо хворого, бідного, потребуючого ближнього, брата, який зазнає труднощів, є стерильною і неповною молитвою. Так само, коли в церковному служінні звертається увагу лише на дії, більше зважається на речі, функції, структури, й забувається про центральне місце Христа, не виділяється час на розмову з Ним під час молитви, існує небезпека служити собі самим, а не Богові», – зауважив Папа Франциск, заохочуючи просити в Пресвятої Богородиці, «Матері слухання та служіння», щоб Вона навчила нас роздумувати в серці над словами Її Сина, вірно молитися й бути уважними до конкретних потреб ближніх.







All the contents on this site are copyrighted ©.