2013-07-26 13:38:22

«Додай Христа» до свого життя! Проповідь Папи Франциска під час Літургії Слова на святі зустрічі молоді в Ріо-де-Жанейро


В євангельському уривку, прочитаному під час свята привітання, йшлося про подію Преображення на горі Таворі, і саме від вигуку святого Петра, побачивши перебраженого Ісуса: «Добре нам тут бути!» (Лк 9, 28-36) Святіший Отець розпочав своє слово до молоді. «Чи ми також можемо повторити ці слова? – запитав Папа Франциск, стверджуючи, що саме так, адже усім добре бути разом, бути зібраними навколо Ісуса. І це Він приймає молодь в Ріо-де-Жанейро. У згаданому уривку з Євангелії прозвучали також слова Небесного Отця: «Це Син мій, Вибранець, слухайте його!» Якщо, з одного боку, нас приймає Ісус, то з другого ми також повинні Його приймати, прислуховуватись до Його слова, бо «саме тоді, коли приймаємо Ісуса Христа, Воплочене Слово, Святий Дух нас перемінює, освітлює дорогу майбутнього, вчиняє, щоб у нас виростали крила надії, щоб ми могли крокувати з радістю».

Далі Папа, посилаючись на те, що паломництво символів Всесвітніх днів молоді – хреста та ікони Пресвятої Богородиці – відбувалось у Бразилії під закликом «Bote fe» – «Додай віри!», наголосив, що також і для того, щоб наше життя насправді мало сенс та повноту, треба «додати віру» так, як додається до їжі сіль. Тоді наше життя матиме новий смак, матиме компас, який вказуватиме напрям. Потрібно «додати надію», тоді кожен день буде освічений і горизонт вже не буде темним, треба «додати любов», і наше життя буде немов дім збудований на скелі, шлях буде веселим, адже на ньому зустрінемо багато друзів, які прямуватимуть разом. І мільйон молодих людей одноголосно повторили за Папою: «Додай віру! Додай надію! Додай любов!»

«Але хто ж може нам це дати? – запитав Святіший Отець і додав: – Відповідь ви почули в Євангелії: Христос!» Ісус нам приносить Бога і нас веде до Нього, з Ним наше життя перетворюється, оновлюється і ми можемо бачити дійсність новими очима, з точки зору Ісуса, Його власними очима.

Папа закликав «додати Христа» до свого життя, а тоді знайдемо Приятеля, якому завжди можна довіряти; «додати Христа» і у нас виростуть крила надії, щоб з радістю крокувати дорогою майбутнього, «додати Христа», а тоді наше життя буде сповнене любов’ю, буде життям плідним, що дає життя іншим.

Вселенський Архиєрей закликав кожного юнака й дівчину щиро запитати самих себе: на кого покладаємо довір’я? Віримо в нас самих, у речі, чи в Ісуса? Часто прагнемо поставити у центрі нас самих, нам здається, що ми самі є віссю всесвіту, що самі будуємо власне життя, думаємо, що щастя полягає у володінні, в грошах, у владі. «Але усі ми знаємо, що це не так! – ствердив Папа, додаючи, що всі ці речі можуть дати тимчасове задоволення, ілюзію щастя, але, в результаті, вони нас опановують, спонукуючи бажати дедалі більшого посідання, але ніколи не бути задоволеними. «Дуже сумно бачити молодь «пересичену», але слабку, – сказав Святіший Отець. – Молодь має бути сильною, живитись вірою, а не пересичуватись іншими речами. «Додайте Христа» до свого життя, довіряйте Йому і ви ніколи не будете розчарованими! Віра вчиняє в нашому житті революцію, яку можемо назвати революцією Коперника, бо вона забирає нас самих із центру і віддає центральне місце Богові. Віра наповнює нас Його любов’ю, що дає нам безпеку, силу й надію. На перший погляд, здається, що ніщо не змінилось, але в глибині нас самих все змінюється. Коли маємо Бога, то в нашому серці живе мир, лагідність, відвага, спокій і радість, що є плодами Святого Духа, отже, наше існування перетворюється, оновлюється наш спосіб мислення і дії, перемінюючись у спосіб мислення і діяння Ісуса, Бога».

Папа Франциск запитав учасників зустрічі, чи вони готові увійти в цю хвилю «революції віри», адже тільки тоді їхнє життя матиме сенс і буде плідним.

«Додай Христа» до свого життя, – ще раз закликав Святіший Отець. – Він на тебе чекає. Уважно прислухайся до Нього і Його присутність надихатиме твоє серце. «Додай Христа» і він прийме тебе у Святій Тайні прощення, милосердно загоїть всі рани гріха. Не бійся прохати в Нього прощення, бо у своїй безмежній любові Він ніколи не втомлюється прощати, як люблячий батько. Бог – це чисте милосердя! «Додай Христа»! Він чекає тебе також у Пресвятій Євхаристії, Святій Тайні Його присутності. Він чекає тебе також у людськості багатьох молодих людей, які збагатять тебе дружбою, заохотять свідченням віри, навчать мови любові, доброти, служіння».

«Добре нам тут бути», – повторив на закінчення Папа Франциск, – додаючи Христа у наше життя, додаючи віру, надію і любов, які Він нам дає. Під час цього свята привітання ми прийняли фігурку Апаресідської Божої Матері. Просімо Марію, щоб навчила нас йти за Христом, щоб навчила нас бути учнями та місіонерами. Так, як Вона, хочемо сказати «так» Богові. Просімо Її Материнське серце, щоб вставилась за нами, щоб наші серця були готовими любити Ісуса та навчити Його любити. Дорога молоде, Ісус нас чекає! Ісус на нас розраховує!»









All the contents on this site are copyrighted ©.