2013-07-28 16:04:36

Ідіть без страху, щоб служити. Церква на вас розраховує. Проповідь Папи Франциска під час Святої Меси з нагоди закриття ВДМ 2013


«Ідіть і зробіть учнями всі народи» – ці Христові слова, які були темою XXVIII Всесвітнього Дня Молоді, стали відправною точкою для проповіді Святішого Отця, яку він виголосив під час Святої Меси з нагоди його закриття, що відбулася у неділю, 28 липня 2013 р., на побережжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро за участю понад трьох мільйонів молодих людей. За словами Папи, Ісус сьогодні промовляє до кожного учасника: «Участь у Всесвітньому Дні Молоді була чудовим досвідом, переживанням віри разом з молоддю, яка походить з чотирьох кінців світу, але тепер ти повинен іти й передавати цей досвід іншим». У цьому контексті проповідник запропонував роздумати над трьома словами: Ідіть, без страху, щоб служити.

Ідіть. За словами Папи, досвід цих днів не може залишитися замкненим в межах особистого життя чи в межах малої групи. Це буде немовби позбавити полум’я кисню. «Віра, – сказав він, – це полум’я, яке розгоряється тоді, коли нею ділитися, передавати». І Ісус не сказав: якщо хочете, якщо маєте час. Він сказав: Ідіть! Це – мандат, який Господь доручив усій Церкві, кожному, але це наказ, який «не народжується з бажання панування і влади, але із сили любові». Іншим аспектом цього мандату є те, що в ньому не існує меж, ми послані до всіх, адже «Євангеліє призначене для всіх, а не для деяких», Господь бажає, «щоб всі відчули тепло Його милосердя і любові».

Без страху. Хтось може сказати, що, мовляв, не має жодного спеціального приготування, то як може іти й звіщати Євангеліє. Ця ситуація, як зауважив Святіший Отець, подібна до того, що пережив Єремія, коли Господь, покликавши його бути пророком. Коли той скаржився, що не вміє говорити, що замолодий, Всевишній сказав: «Не бійся (...), бо я з тобою». Ісус, посилаючи апостолів, також запевнив їх: «Ось я з вами по всі дні». «І це є дійсним і для нас», – сказав Папа, додаючи, що Ісус також сказав: «Ідіть», а не: «Іди». Отож, ми послані разом, як спільнота, покликана разом долати труднощі.

Служіння. Ісусів посланець намагається, щоб його життя уподібнювалося до життя Учителя, а «життя Ісуса – це життя для інших. Життя служіння». Це підтверджує і святий Павло, який пише, що для звіщення Христа він став «слугою всіх». Бо, як наголосив Святіший Отець, «євангелізувати означає особисто свідчити Божу любов, долати свій егоїзм».

Підсумовуючи, Папа зазначив, що нести Євангеліє означає нести Божу силу, необхідну для того, щоб викорінювати зло, усувати насильство, руйнувати бар’єри егоїзму та ненависті, щоб будувати новий світ. «Ісус Христос розраховує на вас! Церква розраховує на вас! Папа розраховує на вас!», – звернувся Святіший Отець до юнаків і дівчат всього світу.







All the contents on this site are copyrighted ©.