2013-09-03 11:49:25

Папа Франциск: Ісус не потребує армій, щоб перемагати зло. Його силою є покора


«Там, де перебуває Ісус, там завжди є смирення, лагідність і любов», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 3 вересня 2013 р. Коментуючи слова святого Павла: «Браття, ви не перебуваєте у темряві, ви всі – діти світла», – Святіший Отець говорив про розрізнення між «лагідним світлом» Ісуса, яке промовляє до нашого серця, та «штучним світлом» світу, яке вчиняє нас зарозумілими і гордими.

За словами проповідника, Христове світло не зустріло надто радісного прийняття у світі, однак, Ісус прийшов саме для того, щоб спасти нас від гріха, «Його світло спасає нас від темряви». З іншого боку, існує можливість вважати, що світло можна отримати «завдяки багатьом науковим речам, численним речам людства». «Можна все пізнати, – зазначив Папа, – можна мати знання про все, оте світло про речі. Але Ісусове світло – це зовсім інша річ. Ні, це не є світло невігластва! Це – світло мудрості та розсудливості, але є чимось відмінним від світла світу. Світло, запропоноване нам світом, є штучним, можливо – потужним (сильнішим, однак, є Ісусове!), сильним, як феєрверк чи фотоспалах. Натомість, Ісусове світло є тихим світлом, це – спокійне світло, світло миру, як оте світло різдвяної ночі, яке не висуває претензій».

Святіший Отець додав, що Христове світло не діє напоказ, воно приходить до серця. Правдою, однак, є і те, що диявол часто прикидається ангелом світла, тому ми повинні просити в Бога мудрості розпізнавання. «Багато людей, – вів далі проповідник, – вважають, що живуть у світлі, але перебувають у темряві і не зауважують цього». То яким є оте справжнє Ісусове світло? Його, за словами Папи Франциска, можемо розпізнати по тому, що воно є смиренним, не накидається, а промовляє до серця. Тож, коли якесь світло вчиняє нас гордими, спонукає дивитися на інших згори, то це не Христове світло. «Там, де є Ісус, там завжди є покора, лагідність, любов та хрест», – наголосив він.

Євангельський уривок розповідав про те, як Ісус вигнав нечистого духа. «Ісус, – зазначив у цьому контексті Святіший Отець, – не потребує армій, щоб виганяти демонів, не потребує гордості, сили, зарозумілості», Він чинить це словом, «смиренним, лагідним, повним любові». «Просімо Господа Бога, – підсумував Папа, – щоб дав нам сьогодні ласку свого світла та навчив нас розрізняти, коли світло походить від Нього, а коли воно є штучним».







All the contents on this site are copyrighted ©.