2013-09-12 12:10:11

Папа Франциск: Споглядання Господніх страстей запорука любові до ворогів


У четвер, 12 вересня 2013 року, під час Святої Меси у римо-католицьких храмах читався уривок з Євангелії від святого апостола Луки, у якому Ісус Христос закликає тих, що Його слухають, любити своїх ворогів, чинити добро усім, молитися за тих, які їх зневажають, підставляти другу щоку. За словами Святішого Отця, цей євангельський уривок вимагає від християнина «великих речей»: здатності прощати, великодушності, любові до ворогів… Є лише один спосіб, щоб здійснити ці слова Ісуса – вдивлятись в страсті Ісуса, в Його людськість і наслідувати поведінку Пресвятої Богородиці.

Саме Пречистій Діві Марії, з нагоди свята Її Пресвятого Імені, Папа Франциск присвятив першу частину своєї проповіді. Він пригадав, що спочатку це свято мало назву «Найсолодшого імені Марії», але з бігом часу назва змінилась, хоча у молитовних практиках збереглась ота «солодкість» Її ім’я. Папа підкреслив, що сьогодні ми потребуємо цієї «солодкості» Марії, щоб зрозуміти повчання Її Сина, Який від нас вимагає важких речей, зокрема, любити наших ворогів, робити добро, позичати, не очікуючи назад нічого, підставляти другу щоку… Усе це у Своєму житті пережила Пресвята Діва Марія, зазначив Святіший Отець, пригадавши, що й святий Павло в уривку з Послання до Колосян запрошує християн одягнутись «у серце спочутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість» та прощення.

Але, як навчитися так поводитися, так жити? Святіший Отець наголосив: «Ми не можемо цього осягнути своїми силами… Це може у нас здійснити лише благодать». А ця благодать приходить до нас через споглядання Ісуса; нам необхідно постійно вдивлятись в Ісуса, бути з Ним, бо без Нього ми не здатні жити такою любов’ю. Це єдиний шлях до осягнення такого ставлення до наших ближніх, до наших ворогів. В особливий спосіб ми повинні вдивлятись у Спасителя терплячого, роздумувати над Його смиренним мовчанням. На переконання Вселенського Архиєрея, таке споглядання є силою для християнина. А все інше зробить сам Христос: Він сам доповнить усе те, чого нам бракує для життя у любові, до якої Він нас запрошує.







All the contents on this site are copyrighted ©.