2013-09-24 12:22:42

Папа Франциск: Святі Тайни – це не магічні символи, а зустріч з Ісусом


Боже смирення виявляється також через те, що Ісус завжди на нас чекає. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 24 вересня 2013 року. Відправною точкою його роздумів був уривок з псалма: «З радістю увійдемо у дім Господній». У цьому контексті він наголосив на постійній присутності Господа Бога в нашому житті.

Святіший Отець зауважив, що в історії Вибраного народу були радісні часи, але й не бракувало поганих моментів «болю, мучеництва, гріха». Однак, Господь навіть у найтемніші хвилини не залишає Свого народу. «Тому що Господь, ще в день гріха, того першого гріха, постановив і вирішив творити історію разом зі Своїм народом. І Бог, Який не має історії, тому що вічний, бажав творити історію, прямувати близько Свого народу. Навіть більше: стати одним із нас, і в Ісусі, як один із нас, крокувати поруч. І це говорить нам про Божу смиренність», – сказав проповідник.

За словами Папи, саме через покору виявляється Божа велич. І навіть тоді, коли народ віддалявся від Нього через гріх, через ідолопоклонство, Він також був там, чекаючи на повернення. Ісус також був з усіма, з грішниками, з гордими, багато часу і зусиль віддав на те, щоб достукатися до загорділих фарисейських сердець. «Бог завжди на нас чекає. Він поруч з нами. В цьому полягає Його смирення. А Церква радісно оспівує цю присутність Бога, Який її супроводжує», – підкреслив Святіший Отець, пояснюючи, що через слова псалма: «З радістю увійдемо у дім Господній», вона висловлює саме це: йдемо з радістю, тому що Він з нами.

Далі проповідник зауважив, що присутність Господа Ісуса в нашому щоденному житті здійснюється через Святі Таїнства. «Свята Тайна, – сказав він, – не є магічним обрядом. Це зустріч з Ісусом Христом. У ній зустрічаємося з Господом. Це Він стоїть біля нас і нас супроводжує».

Поряд з нами перебуває також і Святий Дух, навчаючи нас «того всього, чого ми не знаємо», пригадуючи нам все, «чого Ісус нас навчав». «Бог – Отець, Син і Святий Дух, є нашими попутниками, Вони творять історію разом з нами», – сказав Папа, додаючи, що Церква з великою радістю відзначає це у своїй літургії.







All the contents on this site are copyrighted ©.