2013-10-17 12:36:10

Папа Франциск: Хто не молиться, той перетворює віру в ідеологію


Якщо християнин стає «учнем ідеології», то це означає, що він втратив віру. З такою пересторогою Папа Франциск звернувся до слухачів, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у четвер, 17 жовтня 2013 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти». Він наголосив на важливості молитви, без якої людина залишає віру та скочується до ідеології та моралізму.

Спонукою для цих роздумів стали Христові слова з прочитаного євангельського уривку: «Горе вам, законовчителі, що забрали ключ знання!» Актуалізуючи цю пересторогу, Святіший Отець зазначив, що коли «йдемо вулицею та стоїмо перед зачиненою церквою», то відчуваємо, що це дивно, адже «закриту церкву годі зрозуміти». Іноді, за його словами, можемо почути пояснення, які нічого не пояснюють, адже є лише виправданнями, в той час, коли «церква є зачиненою, і люди, які проходять повз неї, не можуть увійти». І, навіть ще гірше, адже «Господь, Який всередині, не може вийти»...

Сьогодні, як зауважив Папа, Ісус говорить нам про цю «картину замкненості», що зображує християн, «які мають в руках ключ, але забирають його з собою, не відчиняючи дверей». А, іноді, стається ще гірша річ, вони «стають в дверях», і не входять самі, та й іншим не дають цього зробити. Цим явищем є «брак християнського свідчення», а коли «цим християнином є священик, єпископ чи Папа, то ще гірше».

Але, що ж є причиною того, що християнин потрапляє в таке наставлення «ключів у кишені та замкнених дверей»? Відповідаючи на це запитання, Святіший Отець пояснив: «Віра, так би мовити, дистилюється і стає ідеологією. А ідеологія не скликає. В ідеологіях немає Ісуса, Його лагідності, любові, ніжності. Ідеології завжди є жорсткими, під будь-яким оглядом. І коли християнин стає учнем ідеології, то він втратив віру: він вже не є Ісусовим учнем, він стає учнем цього нового наставлення».

Саме це, за словами проповідника, означають Христові слова: «Ви забрали ключ знання», тобто, пізнання Ісуса перетворилося в ідеологічне та моралізаторське пізнання, численними приписами замикаючи двері. Ісус звинувачував законовчителів у тому, що вони накладають на плечі людей численні тягарі, в той час, як «одного потрібно».

«Віра перетворюється в ідеологію, а ідеологія відлякує, – вів далі Папа, – ідеологія відганяє людей, відштовхує. Віддаляє людей і віддаляє Церкву від людей. І це – страшна недуга – недуга ідеологізованих християн». За словами Святішого Отця, це явище не є новим. Уже святий апостол Іван у своєму Першому Посланні писав про християн, які втрачають віру, віддаючи перевагу ідеологіям. Такий християнин стає негнучким, моралістом, позбавленим доброти.

«Але чому християнин може стати таким? Що стається у серці цього християнина, священика, єпископа чи Папи, що він стає таким? Дуже просто: цей християнин не молиться. І якщо відсутня молитва, то ти просто замикаєш двері», – пояснив Святіший Отець, наголошуючи, що ключем, який відмикає двері віри є молитва. І якщо християнин не молиться, то стається те, про що йшлося вище, Його свідчення стає гордівливим. Бо хто не молиться, той є гордим, він стає самовпевненим і шукає виключно власного просування. І, навпаки, коли християнин молиться, то не віддаляється від віри, бо розмовляє з Ісусом. «Кажу молитися, не кажу проказувати молитви, адже ці законовчителі проказували багато молитов напоказ», – уточнив Папа, пригадуючи, що Ісус навчав молитися у самоті, від серця. «Одна річ – молитися, інша – проказувати молитви», – повторив він.

Отож, як підсумував проповідник, коли хтось не молиться, то втрачає віру, перетворюючи її в моралізаторську, казуїстичну ідеологію, позбавлену Ісуса, а коли інший звертає йому на це увагу, то він поводиться так, як книжники з Ісусом, що почали сильно на Нього нападати, ставити різні запитання, аби впіймати Його на слові. «Просімо в Господа Бога благодаті, по-перше, не переставати молитися, щоб не втратити віри, а по-друге – залишатися смиренними, і, таким чином, не станемо замкненими, тими, що закривають дорогу для Господа», – закликав Папа.







All the contents on this site are copyrighted ©.