2013-11-12 14:51:10

Папа Франциск: У Божих руках ми у максимальній безпеці


Ввіряймося Богові, як дитина, що ввіряється у руки свого батька. З таким закликом Папа Франциск звернувся під час проповіді, коментуючи читання з Книги Мудрості, в якому йшла мова про створення світу. Під час Святої Меси у вівторок, 12 листопада 2013 р., коли за новим стилем припадав літургійний спомин святого Йосафата, єпископа та мученика, Святіший Отець наголосив, що Господь ніколи нас не залишає, а коли докоряє нам, то це ніколи не є «ляпасом», а радше, – «ласкою».

Бог створив людину для нетління, але «через диявольську заздрість у світ увійшла смерть». Саме заздрість, за словами Папи, стала причиною початку цієї боротьби. «Усі ми, – сказав він, – повинні перейти через смерть, але одна річ пройти через цей досвід, належачи дияволу, а інша – перейти через нього з Божої руки». Коментуючи біблійний текст «Ми від початку у Божих руках», проповідник зазначив, що Святе Письмо говорить нам про створення, вживаючи прекрасну картину: Бог Своїми руками створює нас з земного пороху на Свій образ і подобу. «Саме Божі руки нас створили… Руки, які ніколи нас не залишили», – додав він.

Далі Святіший Отець вказав на те, що у Біблії читаємо, як Господь каже до Свого народу: «Я йшов поруч з тобою, немов батько із сином, ведучи за руку». «Наш Отець, як батько свого сина, вчить нас ходити. Вчить нас ходити дорогою життя та спасіння, – вів далі проповідник. – Божі руки голублять нас в хвилини болю, втішають нас. Це наш Батько, Який нас голубить і дуже-дуже любить! І також у цих ласках дуже часто буває й прощення».

У цьому контексті Папа Франциск знову звернув увагу на те, що Ісус, Божий Син, зберіг рани на Своїх руках, і тепер показує їх Отцеві. «Такою є ціна: Божі руки, пробиті з любові! І це нас дуже втішає», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що ми часто чуємо від інших, які не мають кому довіритися: «Я віддаюся у Божі руки». Це, за словами Папи, «прекрасно», адже там «перебуваємо у безпеці, у максимальній безпеці».

«Подумаймо про руки Ісуса, коли Він доторкався хворих і зціляв їх… Це Божі руки, які нас зціляють. Я не можу, – поділився Святіший Отець, – уявити собі Бога, який дає нам ляпас! Такого не уявляю! Те, як Він нам докоряє – це так, це я уявляю, бо Він це робить. Але ніколи-ніколи нас не ранить. Ніколи! Він голубить нас. І навіть тоді, коли змушений докорити нам, то робить це з ласкою, тому що Він – Батько», – підсумував Папа, заохочуючи роздумувати над Божими руками, якими Господь нас створив. «Це, – додав він, – проколені руки, які супроводжують нас на життєвій дорозі. Ввіряймося в Божі руки, як дитина ввіряється руці свого тата. І це надійна рука!»








All the contents on this site are copyrighted ©.