2013-11-13 14:53:02

Одне Хрищення на відпущення гріхів. Загальна аудієнція з Папою 13 листопада 2013


Проказуючи молитву «Символ віри», ми, серед іншого, промовляємо: «Ісповідую одне Хрищення на відпущення гріхів». Ці слова стали темою повчання Папи Франциска, виголошеного під час загальної аудієнції у середу, 13 листопада 2013 року. Святіший Отець, насамперед, звернув увагу на те, що це єдина згадка про Святе Таїнство у цій молитві, і це не випадково, адже Хрищення є «ворітьми» християнської віри та життя.

А далі Папа Франциск перейшов до пояснення згаданого речення, розпочавши від слова «ісповідую». Він зазначив, що це урочистий термін, який вказує на велику важливість того, про що говорить, в цьому випадку – Хрищення. «Проказуючи ці слова, ми стверджуємо нашу справжню ідентичність Божих дітей. Хрищення є своєрідним посвідченням особи християнина, свідоцтвом про народження у Церкві», – сказав Наступник святого Петра, а далі розпочав діалог з присутніми.

Святіший Отець зазначив, що всі ми пам’ятаємо та святкуємо дату свого народження. «Отож, – сказав він, – поставлю вам запитання, яке я вже ставив іншими разами, але запитаю ще раз: Хто з вас пам’ятає про дату свого Хрищення? Піднесіть руки... мало їх...», – зауважив Папа, знову закликавши вірних, після повернення додому, визначити день свого Хрищення, тому що це «другий день народження».

Одночасно, з Хрищенням пов’язана наша віра у відпущення гріхів. Святіший Отець зазначив, що Свята Тайна Покаяння, чи сповідь, є немовби «другим хрищенням», яке завжди ґрунтується на першому, його зміцнює та оновлює. «У цьому значенні, – додав він, – день нашого Хрищення є відправною точкою прекрасного шляху, мандрівки до Бога, яка триває усе життя, шляху навернення, який постійно підтримуваний Таїнством Покаяння». Отож, ідучи до сповіді, ми не лише просимо й отримуємо прощення, але також «оновлюємо Хрищення», а тому сповідь не є тортурами, але – святом.

Далі Папа перейшов до слів «одне Хрищення», зазначаючи, що цей вислів покликається на слова святого Павла з Послання до Ефесян: «Один Господь, одна віра, одне хрищення». Святіший Отець пригадав, що Свята Тайна Хрищення є «духовним зануренням у Христову смерть, з якої з Ним воскресаємо, як нові створіння». Мова йде про «купіль відродження та просвітлення». Відродження, тому що воно здійснює «народження з води і Святого Духа, без якого ніхто не може увійти у Царство Небесне», а просвітлення, тому що через Хрищення «людина наповнюється Христовою благодаттю, істинним світлом, яке просвітлює кожну людину». Саме тому під час Хрищення вручається запалену свічку.

Тому, варто замислитися над тим, чи «Хрищення для мене є подією з минулого, певною обмеженою датою», чи «живою дійсністю, яка стосується мого теперішнього». Чи почуваємося сильними завдяки силі, яку дає Христос Своїми смертю і воскресінням? Чи ми почуваємося просвітленими Його світлом, є чоловіками та жінками світла? «Потрібно, – наголосив Папа, – приймати благодать Хрищення, яка є даром, і ставати світлом для всіх!»

Наприкінці Святіший Отець присвятив кілька слів третій частині згаданого на початку речення, тобто: «на відпущення гріхів». «У Святій Тайні Хрищення, – пояснив він, – відпускають всі гріхи, первородний і всі особисті, як також всі кари за гріх. Через Хриищення відкриваються двері до справжньої новизни життя, яке вже не є пригноблене негативним минулим, але вже відчуває красу та доброту небесного царства. Йдеться про могутнє втручання Божого милосердя у наше життя, щоб нас спасти. Але це спасенне втручання не відбирає в нашої людської природи її слабкості. Всі ми є слабкими і грішниками. Не відбирає відповідальності за те, щоб просити прощення, щоразу, коли помиляємося».

У цьому контексті Папа підсумував: «Я не можу охриститися кілька разів, але можу висповідатися та відновити благодать Хрищення. І це є ніби другим Хрищенням. Господь є настільки добрим, що ніколи не втомлюється прощати. (...) Отож, далі прямуймо вперед у радості, тому що життя слід переживати з радістю Ісуса Христа».







All the contents on this site are copyrighted ©.