2014-01-31 12:46:11

Папа Франциск: "Найбільшим гріхом сьогодення є те, що люди втратили відчуття гріха"


Коли присутність Господа Бога між людьми зменшується, то «втрачається відчуття гріха» і, таким чином, може трапитись, що інші мусять розплачуватись за нашу «християнську пересічність». Про це говорив Святіший Отець Франциск у п’ятницю, 31 січня 2014 року, під час Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», де він мешкає.

Цього дня Папа знову зупинився над першим літургійним читанням, де йшла мова про царя Давида, який переступив Божу Заповідь і допустився перелюбу з жінкою свого підлеглого, генерала Урії. Давид, зачарований красою Ветсавії, наважується на гріх перелюбу і до нього додає вбивство, адже висилає Урію на смерть, наказуючи поставити його у першу лінію битви. Після тих двох тяжких гріхів Давид не відчував потреби просити у Господа пробачення за свої страшні вчинки, він не чув за собою важкого гріха. «Кожному з нас може таке трапитись. Усі ми є грішниками і всі ми зазнаємо спокуси, а спокуса є нашим щоденним хлібом», – зазначив Папа, додаючи, що коли хтось каже, що не має спокус, то він або херувим, або дещо несповна розуму. В людському житті є нормальною ця боротьба зі злом, із спокусами. Диявол не спить, він хоче перемогти.

Далі Вселенський Архиєрей наголосив, що головною проблемою, показаною в цьому біблійному уривку, не є спокуса і навіть не переступ Божих Заповідей, а те, як діє Давид. Цар Давид не говорить про свої вчинки, як про гріх, а як про «проблему», яку потрібно вирішити. На переконання Папи, коли присутність Бога, Його Царства зменшується у нашому житті, то одним із важливих знаків є втрата «відчуття гріха».

Кожного дня, проказуючи Господню молитву «Отче Наш», ми просимо «нехай прийде Царство Твоє», що означає «нехай зростає Твоє Царство». Коли втрачається відчуття гріха, то втрачається також і відчуття Царства Божого, а на його місце виринає «надмогутнє антропологічне бачення», тобто «я все можу». Саме тому ми й молимось щодня «нехай прийде Царство Твоє», адже ж спасіння не прийде внаслідок нашої хитрості, нашого крутійства, нашої спритності вести бізнес. «Спасіння прийде через Божу благодать і шляхом щоденного тренування у цій благодаті, яке ми довершуємо в християнському житті», – підкреслив Єпископ Риму.

Вселенський Архиєрей, процитувавши Папу Пія ХІІ, додав: «Найбільшим гріхом сьогодення є те, що люди втратили відчуття гріха». Він заохотив молитися за те, щоб Господь дав нам ласку не втратити того відчуття, аби в нас не зменшувалося Царство Боже.








All the contents on this site are copyrighted ©.