2014-02-28 16:36:31

Папа Франциск заохотив були чутливими і готовими допомогти людям, які зазнали поразки у подружньому житті


Під час проповіді на Святій Месі в останній день місяця лютого 2014 року в ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск, коментуючи призначений на цей день євангельський уривок, підкреслив красу подружнього зв’язку.

Ферисеї, намагаючись морально дискредитувати Ісуса Христа, приступили до Нього із запитанням про те, чи можна відпустити власну дружину, адже Мойсей дозволив ізраїльтянам на розлучення, зобов’язуючи чоловіка дати жінці розвідного листа. На що Учитель відповів, звертаючись до Святого Писання, що Божий задум є інший: нерозривність і постійність подружнього союзу. «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом» (Буття 2,24).

Запитання фарисеїв – це казуїстика, яка, на переконання Святішого Отця, є пасткою. Тому Спаситель йде у центр проблеми, вказуючи на Божу волю створити людину як чоловіка і жінку, а не як одиноке сотворіння, єднаючи їх у нерозривному зв’язку. І саме Ісус Христос обрав ікону подружньої любові, щоб пояснити Його любов на до Свого народу. І навіть, коли народ стає невірним, Господь все одно промовляє до нього словами любові. «Як Отець одружився із людом Ізраїлю, так Христос одружився зі Своїм народом. Це – історія любові», – наголосив Єпископ Риму, вказуючи також на велич і красу такого зв’язку.

Він також зазначив, що коли подружня єдність і любов зазнає краху, то потрібно відчувати скорботу з цього приводу та допомогти, супроводжуючи подругів, які зазнали цієї поразки. «Не засуджувати! Крокувати поруч із ними! І не робити казуїстики з їхньої ситуації», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додавши, що Господь, сотворивши людину і з’єднавши її у подружньому зв’язку, поблагословив і це благословення чоловіка і дружини не знищив навіть первородний гріх. Роздумуючи у цьому ключі, можемо зауважити, «якою гарною є любов, яким гарним є подружжя, якою гарною є сім’я, яким гарним є цей шлях». Папа заохотив до того, що усі ми були чутливими і готовими допомогти людям, які зазнали поразки у подружньому житті, підтримуючи їх, зокрема, нашою близькістю, а не осуджуючи.








All the contents on this site are copyrighted ©.