2014-03-23 10:55:44

Шукати істину, красу і добро такими, якими вони походять від Бога. Папа Франциск до італійських католицьких телевізійних та радіомовників


Завжди шукати істину, добро та красу закликав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 22 березня 2014 р., у Ватикані із членами асоціації «Corallo», яка об’єднує католицькі телевізійні та радіофонічні засоби інформації Італії.

Наголосивши, що шукання згаданих цінностей є основним завданням мовників, Святіший Отець перестеріг перед пасками, які чигають на цій дорозі. Адже думаючи, шукаючи істину, потрібно вважати, щоб не стати інтелектуалістом без інтелекту, ходячи та шукаючи добро, слід вважати, щоб не стати моралістом, але без добра, а шукаючи прекрасне, можна натрапити на штучну красу, плід макіяжу, яка насправді не існує. Завданням медіа є шукати «істину, красу і добро такими, якими вони походять від Бога та перебувають в людині».

Папа підкреслив, що у Церкві немає ні малого, ні великого, а «кожен має своє завдання». Тому й засоби комунікації християнського спрямування, чи великі, чи найменші, беруть участь у тому самому покликанні «служіння в Церкві». «Ніхто, – підкреслив він, – не повинен почуватися малим, надто малим порівняно з іншим, надто великим. Всі ми, у християнському смиренні, перед Богом малі, але всі ми маємо своє завдання. Всі!.. Ось запитаю: хто є найважливішим у Церкві? Папа чи ота бабуся, яка щодня проказує у храмі вервицю? Бог на це відповість, я не можу сказати цього. Але важливим у цій гармонії є кожен, тому що Церква – це гармонія відмінностей».

У цьому контексті Святіший Отець перестеріг мирян перед спокусою клерикалізації, наголошуючи на тому, мирян також має відповідну гідність та сили, які походять з Хрищення. Помилкою є вважати, що священик чи диякон є важливішим від мирянина.

Кілька слів Наступник святого Петра присвятив «гріхам», притаманним медіа. Найбільшими, на його думку, є ті, які «ступають шляхом брехні, омани, і таких є три: дезінформація, очорнення та знеславлення». «Тоді той, хто дивиться телевізор чи слухає радіо, не може зробити досконалі судження, тому що не має необхідних елементів, і їх йому не дають. Від цих трьох гріхів, будь-ласка, втікайте!» – закликав Папа працівників церковних телевізійних та радіофонічних засобів інформації в Італії.







All the contents on this site are copyrighted ©.