2014-04-02 13:52:05

Подружня пара це Божий образ. На загальній аудієнції з Папою Франциском 2 квітня 2014


Повчанням про Подружжя Папа Франциск закінчив цикл повчань про Святі Тайни. Промовляючи до учасників загальної аудієнції у середу, 2 квітня 2014 р., він підкреслив, що це Святе Таїнство «веде нас до суті Божого задуму, який є задумом завіту зі Своїм людом, з усіма нами».

На початку Біблії, наприкінці розповіді про створення світу, читаємо: «Сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх». «Божим образом є подружня пара: чоловік та жінка». – зауважив Святіший Отець, додаючи, що ми створені для того, щоб любити, а це є «віддзеркаленням Бога та Його любові».

«Коли чоловік та жінка заключають Святу Тайну Подружжя, Бог, так би мовити, “віддзеркалюється” в них, викарбовує у них Свої риси та незгладимий характер Своєї любові», – вів далі Наступник святого Петра, пригадавши, що Бог, у дійсності, є спільністю Трьох Осіб, які відвічно перебувають у досконалій єдності. «І саме в цьому, – додав він, – і полягає таємниця Подружжя: Бог чинить з двох подругів одне існування. Біблія використовує промовистий вираз і каже “одне тіло” – настільки глибокою є єдність між чоловіком та дружиною у подружжі».

Далі Папа навів слова святого Павла з Послання до Ефесян, в якому Апостол Народів вказує на те, що у християнському подружжі відображене ще одне таїнство, а саме зв’язок Христа з Його Церквою, яка є Його нареченою. «Це означає, – пояснив він, – що подружжя відповідає особливому покликанню та повинно вважатися посвяченням».

За словами Святішого Отця, цей величний Божий задум «здійснюється у простоті, але також і в слабкості людського стану», і ми добре знаємо про «труднощі та випробування», які може переживати подружжя. А тому слід підтримувати «живий зв’язок з Богом». «Коли родина молиться, то зв’язок зберігається, – підкреслив він. – Коли чоловік молиться за дружину, а дружина – за чоловіка, то цей зв’язок стає ще сильнішим».

Знаємо також, що труднощів буває багато, іноді виникають сварки, а навіть «літають тарілки». Але це не повинно спонукати до знеохочення, викликати смуток. «І саме тому, – поділився Папа Франциск, – я завжди раджу одруженим не закінчувати без примирення день, під час якого вони посварилися. А щоб помиритися, то не обов’язково призивати ООН, щоб прийшло миротворцем у дім! Вистачить малого жесту, малої ласки».

Святіший Отець також пригадав свої три «чарівні» слова, які допомагають в подружньому житті: «Прошу, перепрошую і дякую». «За допомогою цих трьох слів, завдяки молитві чоловіка за дружину та дружини за чоловіка, завжди примирюючись ще до завершення дня, подружжя поступатиме вперед!» – запевнив Папа, та попросив молитися також і за нього.







All the contents on this site are copyrighted ©.