2014-04-16 11:33:20

Воскресіння це не щасливий кінець гарної казочки, але присутність і дія Господа Бога. На загальній аудієнції з Папою 16 квітня 2014


Коли здається, що все втрачено, тоді втручається Господь Бог силою воскресіння. Коментуючи під час загальної аудієнції у середу, 16 квітня 2014 р., посередині Страсного Тижня, події, пов’язані із стражданнями і смертю Ісуса, на це звернув увагу Папа Франциск. Він зазначив, що «болісний шлях», обраний Христом «у повній свободі», розпочинається актом Юдиної зради, а повнотою пониження стала «хресна смерть».

«Споглядаючи на Ісуса під час Його страстей, бачимо, немов у дзеркалі, страждання всього людства та знаходимо Божественну відповідь на таємницю зла, болю і смерті», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що побачені страждання і смерть наносять людині рану, особливо, якщо йдеться про невинних. А Ісус бере на Себе усе це зло. «Ми очікуємо, – додав він, – що Бог у Своїй Всемогутності тріумфальною божественною перемогою розгромить несправедливість, зло, гріх, страждання. Бог, натомість, показує нам смиренну перемогу, яка по-людськи виглядає поразкою».

Божий Син на хресті виглядає переможеним. Але Його страждання, як зауважив Папа, не є випадковістю, бо «так написано» в Писаннях. І ми не маємо забагато пояснень цій вражаючій таємниці великого Божого смирення. Однак, «коли здається, що все втрачено, коли нікого не залишилося, тому що “ударять пастиря і вівці розбіжаться”, саме тоді діє Бог могутністю воскресіння. Воскресіння Ісуса – це не щасливий кінець гарної казочки, це не happy end якогось фільму, але втручання Бога Отця там, де розбивається людська надія. В хвилини, коли здається, що все втрачено, в хвилини болю, коли багато людей відчувають потребу зійти з хреста, настає момент, найближчий до воскресіння», – наголосив Наступник святого Петра, пригадавши, що ніч стає найтемнішою саме перед світанком, але в найтемнішій хвилині втручається Бог.

Підсумовуючи, Папа зазначив, що Ісус, який вибрав цю дорогу, кличе нас наслідувати Його. І коли настають такі моменти, коли не знаходимо виходу із наших труднощів, не треба маскувати своє падіння, але «з довірою відкритися на надію на Бога».







All the contents on this site are copyrighted ©.