2014-04-18 10:01:57

Ісусів заповіт – любов і служіння. Папа Франциск обмив ноги 12-ом людям з особливими потребами


Ісус став слугою та залишив нам спадщину «бути слугами одні одним» у любові. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси «На Господній вечері», яку він відслужив у Великий Четвер, 17 квітня 2014 р., ввечері, в одному з реабілітаційних центрів доброчинної Фундації імені Дон Карло Ньоккі, а саме в римському центрі «Santa Maria della Provvidenza» – «Пресвятої Богородиці Провидіння» для пацієнтів різного ступеня інвалідності, де також надається професійна освіта людям з обмеженими можливостями.

У богослужінні взяли участь коло 500 людей: пацієнти, якими опікуються в реабілітаційному центрі, їхні родичі, медичний персонал, волонтери і керівники структури.

Проповідуючи експромтом, без перед написаного тесту, коментуючи події Тайної Вечері, Святіший Отець зазначив, що у Своїх прощальних жестах Ісус залишив нам певну спадщину. Одним із таких жестів було омивання ніг апостолам. «Він є Богом, – сказав проповідник, – але став слугою, нашим служителем. І такою є Його спадщина: також і ви повинні бути слугами одні одним. Він пройшов цим шляхом з любові: також і ви повинні любити та бути слугами, перебувати в любові. Ось яку спадщину залишив нам Ісус».

Папа підкреслив, що жест вмивання ніг є дуже символічним, адже його здійснювали раби, які служили при столі. Оскільки тодішні дороги були дуже запорошеними, то гостям слід було обмити ноги. Отож, Ісус виконав роботу раба, і заповідав нам чинити так само. «Тому Церква, спогадуючи сьогодні Тайну Вечерю, коли Ісус установив Пресвяту Євхаристію, повторює також під час відправи і цей жест умивання ніг, який пригадує нам, що ми повинні бути слугами одні одним», – сказав проповідник.

Святіший Отець закликав всіх у своєму серці подумати про інших і про любов, яку ми повинні до них мати згідно зі словами Ісуса, подумати про те, «як можемо краще їм послужити», тому що таким є Ісусове бажання щодо нас.

Під час богослуження Папа здійснив обряд умивання ніг 12 людям з особливими потребами, різного віку, віросповідання, етнічної приналежності, які представляли всіх пацієнтів, які отримують допомогу в 29 осередках Фундації в Італії. Приклякнувши перед кожним, Святіший Отець обмив, витер та поцілував ноги пацієнтам, наймолодший з яких 16-й річний Освальдіньо з Кабо-Верде, а найстарші – 86-річні П’єтро та Анджеліка.








All the contents on this site are copyrighted ©.