2014-05-14 12:28:51

Господь завжди дає нам сили, щоб долати щоденні труднощі. На загальній аудієнції з Папою Франциском 14 травня 2014


Господь завжди приходить нам на допомогу, щоб підтримати нас у нашій слабкості, а чинить це через особливий дар. Цими словами Папа Франциск, під час загальної аудієнції у середу, 14 травня 2014 р., розпочав чергове повчання про дари Святого Духа, присвятивши свою катехизу дарові сили.

Щоб допомогти зрозуміти, у чому полягає цей дар, Святіший Отець пригадав притчу про сіяча, в якій розповідається про зерно, яке потрапило на різні типи ґрунту. Ісус пояснив Апостолам, що Небесний Отець щедро засіває Своє слово, але посіяне зерно часто зустрічається із закам’янілістю нашого серця, і навіть бувши прийнятим, може не принести плоду. «Натомість, через дар сили, Святий Дух розчищає ґрунт нашого серця, звільняє його від в’ялості, від сумнівів та всілякої боязні, що може пригальмовувати його, щоб, таким чином, Боже слово радісно та по-справжньому впроваджувалося у практику», – сказав Папа.

«Існують також важкі хвилини та екстремальні ситуації, коли дар сили проявляється особливим, взірцевим чином. Це випадок тих, які змушені переживати особливо важкий та болючий досвід, який перевертає їхнє життя та життя їхніх близьких», – вів далі Наступник святого Петра, додавши, що Церква «сяє свідченням багатьох братів і сестер, які не пошкодували навіть віддати своє життя, щоб залишатися вірними Господеві та Його Євангелію». За словами Святішого Отця, кожен з нас знає людей, «які пережили важкі ситуації, великий біль», долаючи перешкоди завдяки Божій силі. І дуже багато чоловіків та жінок, «імен яких ми не знаємо, прикрашають наш народ, роблять честь Церкві, тому що є сильними». І цих «прихованих щоденних святих» серед нас є дуже багато.

«Але не слід думати, – зауважив Папа, – що дар сили необхідний лише у виняткових випадках чи в особливих ситуаціях. Цей дар повинен становити характерну ознаку нашого християнського буття, серед звичайності щоденного життя». Адже ми щодня потребуємо сили, щоб долати життєві випробування. Слід пам’ятати також, що Господь завжди дає сили і не випробовує нас понад наші можливості.

«Дорогі друзі, – підсумував Святіший Отець, – іноді приходить спокуса піддатися лінивству, чи, ще гірше, – відчаєві, передовсім, перед обличчям життєвих труднощів і випробувань. У таких випадках не впадаймо духом, призиваймо Святого Духа, щоб Він через дар сили підніс наше серце та влив нові сили й ентузіазм у наше життя й наслідування Ісуса».







All the contents on this site are copyrighted ©.