2014-05-21 15:08:04

У чому полягає дар знання? На загальній аудієнції з Папою Франциском, 21 травня 2014


Дар знання допомагає нам побачити красу Божого творіння. На це, присвятивши свою чергове повчання дарам Святого Духа, звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції, яка у середу, 21 травня 2014 р., зібрала на площі Святого Петра у Ватикані понад 70 тисяч паломників. «Коли йде мова про знання, – зауважив він, – то думка відразу лине до здатності людини дедалі краще пізнавати дійсність, яка її оточує, відкривати закони, які керують природою та всесвітом. Однак, знання, яке походить від Святого Духа, не обмежується людським пізнанням: це особливий дар, який дозволяє нам через сотворений світ збагнути велич та любов Бога та Його глибокі взаємини з кожним створінням».

За словами Святішого Отця, коли наші очі просвітлені Святим Духом, то вони відкриваються на «споглядання Бога» через красу природи та величність космосу, завдяки чому ми можемо відкрити, «як кожна річ говорить нам про Нього та про Його любов». Це трапляється також і тоді, коли подивляємо витвір мистецтва чи інші чудесні плоди людської винахідливості, перед якими «Святий Дух спонукає нас із глибини серця прославляти Господа Бога та розпізнавати в усьому, що маємо і чим ми є, неоціненний Божий дар».

Наступник святого Петра зауважив, що на самому початку Біблії, у книзі Буття, розповідається про те, що Творець сподобав своє створіння, назвавши його «добрим». І ми також повинні наслідувати таке наставлення до сотвореного світу, в чому нам допомагає дар знання, який «вводить нас у глибоку симфонію з Творцем та вчиняє нас співучасниками прозорості Його погляду і судження». Саме в цій перспективі ми можемо зрозуміти людину, як «вершину творіння, сповнення задуму любові, що викарбуваний у кожному з нас».

«Все це, – вів далі Святіший Отець, – є причиною спокою та миру та робить християнина радісним свідком Господа Бога, за прикладом святого Франциска з Ассізі та багатьох інших святих, які уміли через споглядання створіння прославляти та оспівувати Його любов. Одночасно, дар знання допомагає нам не впасти у деякі крайні чи помилкові наставлення. Перше полягає у загрозі вважати себе панами створіння. Створений світ не є власністю, якою можемо розпоряджатися згідно з власним уподобанням, ані тим більше, не є власністю деяких, небагатьох людей: створіння є даром, чудесним даром, даним Богом, щоб ми про нього дбали та використовували з користю для всіх, завжди з великою пошаною та вдячністю. Інше помилкове наставлення представляє спокуса зупинитися на творіннях, мовляв, вони можуть дати відповідь на всі наші очікування. Через дар знання Святий Дух допомагає нам уникнути цих помилок».

Підсумовуючи, Папа наголосив на тому, що нищення створіння є гріхом. Він ще раз наголосив, що ми є «охоронцями створіння» і не повинні ним зловживати, а коли його нищимо, то «воно знищить нас».







All the contents on this site are copyrighted ©.