2014-06-02 17:51:08

Папа Франциск про три ознаки християнського подружжя


Вірність, витривалість, плідність. Такими є ознаки любові Ісуса до Церкви, Його Нареченої. Такими, на думку Папи Франциска, є також ознаки справжнього християнського подружжя. Це ствердження він висловив під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 2 червня 2014 р., в якій взяли участь 15 подружніх пар, які одружилися 25, 50 або 60 років тому.

Незвичний склад учасників ранкового Євхаристійного богослуження дав Святішому Отцеві нагоду поділитися думками про три колони, які з точки зору віри повинні підтримувати подружню любов, а прикладом цього є «три форми любові Ісуса» - до Отця, до Матері та до Церкви. І саме любов Христа до Церкви, Його нареченої, яка є прекрасною, святою, але також грішною, вказує на характерні ознаки цієї любові: «Це вірна любов, це любов витривала, бо Він ніколи не втомлюється любити Свою Церкву, це любов плідна».

Говорячи про вірність, Папа процитував слова святого апостола Павла, який навчав, що коли хтось визнає Христа, то w Він його визнає перед Отцем; «якщо ти зречешся Христа, Він зречеться тебе перед тобою, бо якщо ти не є вірним, то Він залишається вірним, бо не може зректися Себе Самого». За словами Наступника святого Петра, вірність, є «сутністю Ісусової любові», і ця вірність також проливає світло на подружжя.

«Подружнє життя повинно бути витривалим, – вів далі проповідник. – Адже в протилежному випадку любов не може прямувати вперед. Витривалість в любові, і в прекрасних, і у важких хвилинах, тоді, коли приходять проблеми: проблеми з дітьми, економічні труднощі, ті чи інші проблеми... Але любов – витривала, прямує вперед, постійно намагаючись розв’язати ці справи, щоб зберегти сім’ю».

Хрищення, яке породжує нових дітей Церкви, є свідченням плідності Христової любові, і завдяки цій плідності «Церква зростає». В сім’ї, за словами Святішого Отця, плідність іноді зазнає випробувань, наприклад, тоді, коли неможливо мати дітей, чи коли діти хворі. Такі пари черпають сили зі споглядання любові Ісуса до Церкви. Натомість, існують такі пари, які залишаються неплідними з власного вибору. Але такий стан речей закінчується тим, що вони на старості залишаються «з гіркотою самотності». А це тому, як підсумував Папа, що вони «не чинять того що чинить Ісус зі Своєю Церквою. А Він вчиняє її плідною».







All the contents on this site are copyrighted ©.