2014-06-09 17:24:08

Папа Франциск: Євангельські Блаженства – програма життя справжнього християнина


Що є посвідченням особи християнина? Відповідь на це запитання Папа Франциск дав, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 9 червня 2014 р., коментуючи євангельське читання про Блаженства. Наступного дня після історичної молитви за мир у Святій Землі за участю президентів Ізраїлю та Палестини, Святіший Отець наголосив на тому, що для подолання ненависті потрібно мати сміливість лагідності.

На запитання: «Що слід робити для того, щоб стати добрим християнином?» – відповідь знаходимо в Христовій нагірній проповіді, яка, однак, пропонує дуже протилежні речі, від того, що, зазвичай, чиниться у світі. Блаженні вбогі духом. «Багатства, – зауважив проповідник, – нічого нам не гарантують. Навіть більше: коли серце є багатим, то воно настільки задоволене собою, що вже не має місця для Божого слова».

Блаженні ті, що плачуть, бо вони втішаться. «Світ нам каже: радість, щастя, розваги – в цьому краса життя. Але відвертає свій погляд, ігнорує, коли приходять проблеми зі здоров’ям, біль в родині. Світ не бажає плакати, віддає перевагу тому, щоб ігнорувати болючі ситуації, приховувати їх. Лише та людина, яка бачить речі такими, якими вони є, плаче у своєму серці, є щасливою та буде втішена. Втіхою Ісуса, а не світською втіхою», – наголосив Папа, переходячи до наступного блаженства: «Блаженні лагідні в цьому світі, який від початку є світом воєн, світом, в якому всюди існують сварки, всюди існує ненависть. Але Ісус каже: жодних воєн, лише мир, лагідність».

За словами Святішого Отця, якщо хтось намагається бути лагідним, то про нього скажуть, що він дурний, натомість, Ісус каже, що такі люди успадкують землю. Блаженними Христос називає і тих, які «змагаються за те, щоб у світі панувала справедливість». Як зауважив Наступник святого Петра, в житті дуже легко потрапити у пастку корупції, жити з наставленням «дай-за-дай», наслідком чого стає розгул несправедливості, від чого страждає багато людей. Саме тому «блаженними є ті, які борються з цією несправедливістю».

Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя. Милосердні, за словами проповідника, – це ті, які «прощають, з розумінням ставляться до помилок ближніх». Ісус не каже, що блаженними є ті, які мстяться. «Це тому, що всі ми є збором прощених! – пояснив Папа. – Всі ми отримали прощення, а тому блаженним є той, хто ступає цим шляхом прощення. Блаженні чисті серцем, ті, які мають просте, чисте, незабруднене серце, здатне до чистої любові».

Блаженні миротворці. За словами Святішого Отця, нам притаманно бути «творцями воєн чи непорозумінь». Наприклад, шляхом пліткування й обмов. «Люди, які пліткують, – сказав він, – не творять мир, вони є ворогами миру». Блаженними, натомість, є переслідувані за правду. Ці блаженства, як підсумував Папа, і є «життєвою програмою, яку пропонує Ісус», простою і, водночас, дуже нелегкою програмою.







All the contents on this site are copyrighted ©.