2014-07-29 08:56:15

Повчання Папи Франциска – компас для вихователів (22)


«Дав би Бог, щоб ми збагнули і відчули, що євангелізація не є чимось умовним і необов’язковим, але вкрай необхідним, унікальним», – читаємо у книжці «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн», в якій опубліковано ряд конференцій кардинала Хорхе Маріо Берґольйо (теперішнього Папи Франциска) про християнське виховання, які він провів у столиці Аргентини. Вперше ці конференції, виголошені 1999 року, були видані 2006 року в Буенос-Айресі, а минулого року книжка була спільно перевидана іспанською мовою одночасно двома видавництвами – видавництвом Отців Кларетіан в Буенос-Айресі (Аргентина) та видавництвом Отців Салезіан в Мадриді (Іспанія), знайшовши широкий відгук у читачів.

«Євангелізацію не можемо замінити нічим іншим. Вона не припускає байдужості, синкретизму чи удогіднення. Євангелізація представляє красу Божого Об’явлення, приносить із собою мудрість, що не походить із цього світу, мудрість, яка породжує віру, яка ґрунтується на Божій могутності».

Далі автор вказує, що всі ми повинні бути апостолами Божого слова – батьки, вчителі, вихователі, присвячуючи цьому всі наші снаги та час.

У наших серцях записаний живий закон, пам’ять зберігає приписи, установи та святу традицію. Все це належить передати дітям та молоді, щоб і вони не забували і зберігали у своєму серці. Ті, кого ми виховуємо, у прямий чи непрямий спосіб, повинні засвоїти дуже важливу впевненість: Господь Бог про нас пам’ятає, ні на одну мить Його любов нас не залишає.

Пам’ять – це ласка, якої мусимо просити у Бога. Адже так легко забути про Божі благодаті, особливо, коли ми задоволені... У старозавітній книзі Второзаконня Господь перестерігає вибраний народ: «Як же приведе Господь, Бог твій, у землю, що про неї клявся батькам твоїм... вважай тоді, щоб не забув про Господа, що вивів тебе з єгипетської землі, з дому неволі» (Вт 6, 10-12).

Потрібно просити ласки пам’яті, щоб вміти вибрати між добром і злом, між життям і смертю. І знову кардинал Берґольйо цитує книгу Второзаконня: «Гляди, сьогодні я появив перед тобою життя й добро, смерть і лихо!.. Життя і смерть появив я перед тобою, благословення й прокляття. Вибирай життя, щоб жити на світі тобі і твоєму потомству, любивши Господа, Бога твого, слухавшись його голосу та прихилившись до нього» ( Вт 30, 15-20). Щодня перед нами стоїть вибір: Господь Бог чи скороминущі ідоли. Пам’ятаючи про це, будемо милосердні до інших, бо почуємо у серці велику правду, записану у Старому Завіті. «Пам’ятай, що ти був рабом у Єгипетській землі та що Господь, Бог твій, визволив тебе» (Вт 15,15).

Нехай же Пречиста Діва Марія, що «все зберігала у Своєму серці», навчить нас цієї пам’яті. Просімо, щоб ніколи нам не бракувало ніжності та лагідності Пресвятої Богородиці, щоб Своєю материнською мовою Вона підказувала нашому серцю Боже слово








All the contents on this site are copyrighted ©.