2014-09-11 13:18:30

Папа Франциск: лише маючи милосердне серце, людина може насправді наслідувати Ісуса Христа


Лише маючи милосердне серце, людина може насправді наслідувати Ісуса Христа. На основі цієї думки Папа Франциск побудував свою ранкову проповідь, яку він виголосив під час Святої Меси у четвер, 11 вересня 2014 року, в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», де він проживає від моменту його обрання на наступника Святого Петра. Проповідник також наголосив на тому, що життя християнина не є життям егоїстичним, зацикленим виключно на своїй власній особі та особистих проблемах, але є даром для інших. Лише живучи своє життя як дар, зможемо любити наших ворогів, до чого закликає нас Господь Ісус.

На ці роздуми Святішого Отця спонукав євангельський уривок від святого Луки, який цього дня читався під час Служби Божої у римо-католицьких храмах, а саме про те, як Спаситель вказує своїм послідовникам шлях безкорисливої й безмежної любові, яким вони повинні йти. Папа пригадав слухачам про те, що Месія закликає Своїх учнів молитися за тих, які нам чинять зло. «Любіть ворогів ваших, добро чиніть тим, які вас ненавидять, благословляйте тих, які вас проклинають, моліться за тих, які вас зневажають. Тому, хто б’є тебе в одну щоку, підстав і другу; хто ж бере в тебе свиту, не борони й одежі» (Лк. 6, 27-29). Вселенський Архиєрей наголосив на п’ятьох діях, до яких запрошує Христос у тому біблійному повчанні: любіть, робіть добро, благословляйте, моліться та не бороніть. А це означає дати себе самого, дати своє серце тим, які бажають нам зла, які чинять нам зло, – нашим ворогам. За словами Папи Франциска, у цьому й полягає новизна Євангельської благовісті: безмежна любов навіть до ворогів.

Єпископ Риму підкреслив, що за словами Спасителя ми нічого особливого не чинимо, коли любимо тих, які нас люблять, адже ж так поводяться також і погани. Християни, натомість, покликані любити також і ворогів, до того, щоб чинити добро і давати, не очікуючи нічого взамін. Якщо ж житимемо за цим принципом безмежної любові, то великою буде наша нагорода. Це не проста річ, однак, це необхідно для того, щоб слідувати за Ісусом. Саме на такий шлях запрошує нас Спаситель, саме такий має бути шлях кожного християнина: шлях безмежної любові. Ми повинні бути такими як наш Небесний Отець, – милосердними, бо лише із милосердним серцем зможемо виконати усе те, що нам радить Господь Ісус.

Також Учитель закликає не судити наших ближніх. Дуже часто ми поводимося так, ніби нас призначено суддями над іншими людьми. Ми собі дозволяємо на пусті балачки про інших, на осуди та знеславлення. А Христос дуже виразно говорить: «Не судіть, і не будете суджені. Не засуджуйте, і не будете засуджені»! А на завершення закликає: «Простіть, і вам проститься»! Якщо я не прощаю моїм ворогам, тим людям, які завдали мені болю, то як можу проказувати молитву «Отче наш», просячи «прости нам провини наші, як і ми прощаємо нашим винуватцям нашим»?! Христос, коли прийшов на землю, не осудив нікого, ні про кого не говорив погано, але приніс у дар Себе Самого, подарував нам Своє прощення. Папа наголосив, що саме такою є дорога Ісуса, дорога великодушності, щедрості, готовності бути даром для іншого.

«Не просто бути християнином», – мовив Папа Франциск, зазначаючи, що ми можемо стати справжніми християнами не через наші власті зусилля, але завдяки Божій благодаті. Отож, кожного дня християнин повинен молити Бога такими словами: «Господи, дай мені ласку стати добрим християнином, доброю християнкою, бо я сам не в силі цього осягнути». Цією думкою Вселенський Архиєрей закінчив свою проповідь під час Служби Божої у «Домі святої Марти» у Ватикані у четвер, 11 вересня 2014 року.








All the contents on this site are copyrighted ©.