2014-10-19 08:33:02

Сьогодні – Всесвітній місійний день. Папа Франциск закликає оживити радість євангелізації


Ще й досі існує багато людей, які не пізнали Ісуса Христа, а тому місія залишається невідкладним завданням, до якого покликані всі члени Церкви. Про це Папа Франциск пригадує у посланні з нагоди 88-го Всесвітнього місійного дня, який з ініціативи Папи Пія ХІ щороку відзначається у передостанню неділю жовтня, а цього року він припадає на 19 число. Як зазначив на початку послання Святіший Отець, цей день є також нагодою для молитовної і матеріальної солідарності з молодими Церквами на місійних теренах.

Як тему роздумів на цьогорічний Всесвітній місійний день Глава Католицької Церкви запропонував уривок з Євангелії від святого Луки, в якому розповідається про те, як повернувшись з місії, на яку Ісус посилав сімдесят двох учнів звіщати Боже Царство, вони нахвалялися успіхом, а Учитель відповів: «Не радійте тому, що духи вам коряться, а радійте, радше, тому, що імена ваші записані на небі». А далі Ісус підвів очі до неба і каже: «Прославляю Тебе, Отче», – а звертаючись до учнів: «Блаженні очі тих, які бачать те, що ви бачите».

Папа зауважує, що учні втішалися владою виганяти злих духів, натомість Ісус закликає їх радіти не так задля отриманої влади, як задля отриманої любові, тобто, досвіду любові Бога та можливості ним ділитися. Це стає причиною радості Ісуса, і Він дякує Отцеві за те, що Він «приховав ці речі від мудрих, а відкрив немовлятам». «Бог, – пояснює Святіший Отець, – приховав усе це від тих, які переповнені собою й вважають, що вже все знають». Ця небезпека може загрожувати також і нам. А «малими» тут названо відкинених, позбавлених голосу й утиснених, яких Ісус називає «блаженними».

«Так, Отче, бо так Тобі подобалося», – говорить Ісус, вказуючи, за словами Папи, на те, що Отець уподобав полюбити людей тією самою любов’ю, якою любив Свого Єдинородного Сина. І це є причиною радості, свідченням якої є також слова Пречистої Діви Марії, відповідаючи на привітання родички Єлизавети. «В обох випадках мова йде про радість з приводу спасіння, яке здійснюється, тому що любов, якою Отець любить Сина досягає аж до нас, і діянням Святого Духа залучає також і нас, вводить нас у троїчне життя», – читаємо у посланні.

Цитуючи своє Апостольське напоумлення «Радість Євангелія», Святіший Отець говорить про те, що «великою загрозою сучасного світу» є «індивідуалістський смуток», джерелом якого є хворобливе шукання поверховної приємності. А тому «людство має велику потребу зачерпнути із спасіння, принесеного Христом». «Всі Господні учні покликані оживити радість євангелізації» – пише Папа, пригадуючи про обов’язок єпископів підтримувати місійне заанґажування своїх місцевих Церков, пам’ятаючи і про те, що «радість звіщення Ісуса Христа виражається як у дбанні про звіщення Його у найвіддаленіших місцях, так і в постійному виході на периферії своєї території».

Святіший Отець не оминає проблеми браку покликань до священства та богопосвяченого життя в деяких регіонах світу, зазначаючи, що «часто причиною цього є відсутність у спільнотах заразливої апостольської ревності». А радість Євангелія «випливає із зустрічі з Христом та з взаємоподілом із бідними». «Не слід забувати і про мирянські покликання до місії», – додає він, підкреслюючи, що у Церкві зростає усвідомлення «ідентичності та місії мирян».

Послання завершується пригадкою про обов’язок брати участь у місіях також шляхом матеріальної солідарності, адже кожна пожертва є «знаком жертвування себе, насамперед, Господеві, а також - ближнім». «Не дозвольмо, щоб нас позбавили радості євангелізації!», – закликає Папа, заохочуючи вірних «зануритися у радість Євангелія» та живити любов, яка буде здатною «просвітити покликання і місію» кожного.







All the contents on this site are copyrighted ©.