2014-10-30 14:38:12

Папа Франциск: християни повинні перебувати всередині заснованої Господом Церкви, а не лише на її порозі


Дві тисячі років тому Ісус Христос обрав 12 колон, на яких забажав будувати Свою Церкву, основуючи її на міцному фундаменті, – на Собі Самім. Потім Спаситель широко відкрив двері цієї Церкви для всіх без винятку людей, не роблячи різниці між ніким, адже Він не вимірює величину гріха окремої людини, а дивиться на її серце, Він любить усіх і бажає оздоровити серця всіх людей. Про це говорив Папа Франциск у вівторок, 28 жовтня 2014 року, у проповіді під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти».

Коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про народження Церкви та покликання апостолів, проповідник наголосив на тому, що християни повинні відчувати себе членами Христової Церкви, тобто тими, які перебувають всередині заснованої Господом християнської спільноти, а не лише на її порозі. Святіший Отець звернув увагу слухачів на послідовність дій Ісуса, описаних в Євангелії, вказуючи на те, що всі ці дії виконує Він Сам: Христос молиться, потім кличе за Собою учнів, далі вибирає апостолів, згодом висилає їх звіщати Добру Новину іншим, а потім Сам іде до людей, щоб оздоровляти їхні недуги. Як бачимо, Господь будує свою Церкву на 12 апостолах, але Він особисто докладає зусиль, щоб Вона могла жити й розвиватись.

Далі Вселенський Архиєрей наголосив, що Месія обирає 12 апостолів і всі вони є грішниками. Юда не був найбільшим грішником серед 12-ох вибраних; важко сказати, хто з них був найбільшим переступником Божого Закону. Проблемою Юди було те, що він замкнувся на Божу любов і саме тому став зрадником Ісуса. Але й усі інші апостоли розбіглися в час небезпеки, залишивши Учителя самого. Навіть Петро, якого Ісус робить скелею, на якій бажає будувати Свою Церкву, тричі відрікається від Свого Учителя. Христос знав про це, коли їх обирав, але все одно забажав їх як апостолів. Кличе і не дивиться на їхній гріх, а на їхнє серце, яке бажає зцілити. Господь відповідає любов’ю, милосердям і прощенням. Ісус молиться і зціляє хворі серця кожного із нас. Ми не можемо зрозуміти Церкву без Ісуса, Який молиться і зціляє кожну людину.

Єпископ Риму теж зазначив, що Христос бажає, щоб усі ми були «всередині» Церкви, не як гості чи чужинці, але як Її повноправні громадяни. Ми у Церкві не є лише перехожими, але вкорінені у Неї: все наше життя є у Ній. Папа Франциск наголосив, що ми не повинні зупинятись на порозі до Церкви, оглядаючи Її здалека, але увійти всередину. Ми не повинні бути християнами, які зупиняються у прийомній, але тими, які входять всередину.







All the contents on this site are copyrighted ©.