2014-10-30 15:58:19

Папа Франциск: християнське життя – це боротьба проти диявола, світу та тілесних похотей


Християнське життя – це боротьба проти диявола, світу та тілесних похотей. Без цієї боротьби не можливо жити у Бозі. На цьому зосередив свою увагу Святіший Отець Франциск у проповіді під час ранкової Служби Божої, яку він очолив в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 30 жовтня 2014 року. Проповідник, коментуючи уривок з шостого розділу Послання святого апостола Павла до християн Ефесу, наголосив на тому, що диявол існує і «ми повинні боротися проти нього» зброєю правди.

Єпископ Риму зазначив, що християни повинні бути сильними та мужніми, щоб протистояти злу та щоб звіщати Добру Новину. Щоб поступати у духовному житті необхідно боротися проти диявола, проти світу та проти власних тілесних пожадань, саме вони є найбільшими ворогами християнського життя. І тут не йде мова про одноразову сутичку, але про постійну боротьбу. Він підкреслив, що спасіння Господь дарував нам без нашої на те заслуги, безкоштовно, але ми покликані його оберігати.

В який спосіб ми повинні оберігати подароване нам спасіння, що саме ми повинні робити – про це повчає нас Апостол Народів у вищезгаданому біблійному уривку, вказуючи на необхідність надягнути «зброю Божу». На переконання Вселенського Архиєрея, християнське життя немислиме без опору спокусам, без боротьби проти диявола та без одягання у Божу зброю. Як навчає нас апостол Павло, наша боротьба не є проти чогось незначного, малого, але «проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби».

Далі Святіший Отець підкреслив, що теперішнє покоління, але, зрештою, й попередні покоління, намагались переконати у тому, що диявол – це лише міф, ідея зла. Але диявол існує і ми повинні чинити йому опір. Щоб бути переможцями у цій боротьбі християнського життя, як уже було сказано, слід одягти Божу зброю, якою є правда. Диявол є брехуном, батьком неправди та брехунів. Папа процитував Апостола Народів: «Стійте, отже, підперезавши правдою бедра ваші, вдягнувшись у броню справедливості» (Еф.6, 14). Єпископ Риму наголосив, що «без віри неможливо поступати вперед, неможливо оборонити спасіння, дане Ісусом». Християни потребують того «щита віри», про який говорить апостол Павло і за допомогою якого ми здолаємо «згасити всі розпечені стріли лукавого», шолома спасіння і духовного меча, яким є Боже слово. Папа, за прикладом апостола, закликав усіх чувати у молитві та благаннях, бо лише так зможемо бути переможцями у цій нелегкій життєвій боротьбі.

На закінчення проповідник ще раз пригадав, що християнське життя – це боротьба, але гарна боротьба, адже, коли Христос перемагає на кожному кроці нашого життя, то дарує нам радість, велике щастя. Це радість з приводу того, що Господь переміг у нас. Кожен з нас є дещо лінивим до боротьби і часто піддається спокусам; це – наслідок того, що усі ми є грішними людьми, однак, не потрібно зневірюватися і опускати рук, бо «з нами Господь».







All the contents on this site are copyrighted ©.