2014-12-04 13:04:00

Папа про дім, споруджений на піску і на скелі


Є багато людей, які живуть у святості, але про їхнє святе життя нікому невідомо. Це святі чоловіки та дружини, батьки та матері, хворі, священики, які щоденно втілюють у життя любов Ісуса, що дає надію. Такою була головна тема проповіді Святішого Отця Франциска, під час Святої Меси у четвер, 4 грудня 2014 року, яку він очолив в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані.

Вселенський Архиєрей прокоментував євангельський уривок, де розповідалось про дім побудований на скелі і на піску, наголосивши на необхідності втілювати в життя Боже Слово. Адже справжнім християнином є не той, хто декларує свою віру в Ісуса, хто належить до супер побожної родини чи якоїсь церковної організації, хто є церковним жертводавцем, але той, хто втілює Господні слова у своєму щоденному житті. Проповідник закликав не бути християнами лише назовні, загримованими християнами, бо при першому ж дощі увесь цей грим зійде. Такі вдавані християни схожі на той дім, що збудований на піску; при перших подувах спокус вони падають, адже не мають доброго фундаменту. 

Проте, серед Божого народу існує багато святих, які не є канонізованими Церквою, але своїм життям дають тихе свідчення святості, втілюючи у своєму щоденному житті повчання Ісуса Христа. Вони побудували свій дім на скелі, якою є сам Господь Ісус. У приклад Папа навів усіх хворих осіб, які жертвують Богові свої терпіння за Церкву та своїх ближніх, самотніх похилих віком осіб, які своєю молитвою та жертовністю підтримують Церкву, численних матерів та батьків, які з великими зусиллями утримують свої сім’ї, виховують дітей, важко працюють та долають багато клопотів щоденного життя, завжди з довірою та надією на Господа покірно прямують життєвою дорогою, роблячи усе, що в їхніх силах. Усі вони – це «святі щоденного життя»!  

Проповідник також згадав і про численних священиків, які з великою любов’ю виконують своє душпастирське служіння на парафіях, не трублячи довкола про свої труди. Вони катехизують дітей, опікуються похилими віком та хворими, приготовляють молодят до подружнього життя, тощо. Щоденно виконують ті самі душпастирські обов’язки і їм це не набридає, адже вони побудували свій дім на міцній основі, на Христі. На переконання Папи Франциска, це Ісус є Тим, Хто дає святість та надію Церкві.

Проповідник заохотив роздумати над тією «прихованою» святістю у Церкві. Так, вони також, як, зрештою, і кожен з нас, є грішниками, але вони каються, просять прощення у Господа і у тих, кого скривдили. Це велика річ – вміти попросити пробачення. Такі люди йдуть за Христом у щоденному житті. Натомість, горді та чванливі християни, які, так насправді, є християнами лише назовні, будуть повалені як той дім, що збудований на піску. 

«У цей час приготування до Христового Різдва просімо у Господа, щоб ми твердо стояли на скелі, якою є Він. Він є нашою надією. Усі ми є грішниками, слабкими, але, якщо покладемо нашу надію на Нього, зможемо йти вперед. Це є радістю християнина: знати, що у Ньому – надія, прощення, мир, радість. І не покладаймо нашої надії на речі, які сьогодні є, а завтра немає», – мовив на закінчення Святіший Отець. 








All the contents on this site are copyrighted ©.