2014-12-09 13:28:00

Папа Франциск: Церква є радісною, коли стає матір’ю


«Відчиніть двері для Господнього утішення!», – цей заклик пророка Ісаї, звернений до Ізраїльського народу, передвіщаючи кінець вавилонського поневолення, та Христова притча про загублену вівцю, що прозвучали під час Святої Меси у вівторок, 9 грудня 2014 р., стали спонукою для Папи Франциска поділитися кількома думками про те, що радість Церкви випливає з її буття матір’ю, з того, що вона шукає за кожною загубленою овечкою.

Коментуючи слова пророка Ісаї, Святіший Отець зазначив, що вже сама Господня присутність є утішенням для люду. Однак, ми, за його словами, дуже часто «ховаємося від цього утішення, піддаємося зневірі, почуваємося зручніше з нашими речами, у наших нестачах та гріхах». А найсильнішим утішенням є «милосердя та прощення», тому «корисним буде повторювати: дозвольте Господеві вас утішити, Він єдиний може це зробити».

А що є утішенням для Церкви? Відповідь на це запитання проповідник заохотив шукати у притчі про загублену овечку: «Подібно, як людина є втішеною, коли відчуває Господні милосердя та прощення, Церква святкує, почувається щасливою тоді, коли виходить із себе. Той євангельський пастир, який пішов шукати загублену вівцю, міг все обрахувати, як спритний комерсант: якщо загубити 1 з-поміж 99, то нічого страшного для загального балансу, щось здобулося, щось втратилося, але можемо прямувати далі. Однак, ні, у нього – серце пастиря, тому він виходить, щоб знайти її, а тоді святкує, стає радісним».

Отож, за словами Папи, радість, утішення Церкви полягає у тому, щоб виходити на пошук далеких братів і сестер, бо тоді вона «стає матір’ю, стає плідною». А якщо вона не чинить цього, замикається у собі, навіть якщо добре організована, то все може бути на місці, однак, «бракує радості, свята, миру», і Церква стає «зневіреною, сумною», «радше мачухою, аніж матір’ю», «музейною Церквою».

«Радістю Церкви є народжувати, радістю Церкви є виходити із замкненості у собі, щоб давати життя, радістю Церкви є виходити й шукати загублених овечок, радістю Церкви є ота ніжність пастиря, лагідність матері», – наголосив Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Господь подасть нам благодать працювати, бути радісними християнами у плідності Матері Церкви й запобігає тому, щоб ми не впали у наставлення сумних, нетерпеливих, зневірених християн, в яких у Церкві все досконало, але бракує дітей».








All the contents on this site are copyrighted ©.