2014-12-22 16:02:00

Папа ватиканським працівникам: Різдво – нагода вилікувати рани


Слово “курія”, яке походить від слова “curare”, що означає дбати, опікуватися, лікувати, стало спонукою для Папи Франциска для того, аби під час зустріч з ватиканськими працівниками, закликати їх подбати про те, щоб ці Різдвяні свята стали нагодою «залікувати всі зранення» та «зцілитися від всіх браків». Після передріздвяної зустрічі з Римською Курією, що відбулася 22 грудня 2014 р. в Климентинському залі Апостольського палацу, в залі ім. Папи Павла VI Святіший Отець зустрівся з працівниками ватиканських структур та їхніми родинами. «Я не хотів, – пояснив він, – провести моє друге Різдво у Римі, не зустрівшись з особами», яких з іронією називають «невидимими».

Насамперед, Папа закликав «дбати про духовне життя», оскільки «взаємини з Богом є хребтом всього того, що ми робимо і ким ми є», а християнин, «який не живиться молитвою, Святими Тайнами та Божим словом», обов’язково зів’яне й висохне.

Потрібно «зцілити родинне життя», що означає віддавати своїм найдорожчим не лише матеріальні речі, але «час, увагу та любов». «Сім’я є скарбом, діти є скарбом» – наголосив Святіший Отець, заохотивши батьків відповісти у своєму серці на запитання про те, чи вони мають час погратися з дітьми, оскільки це означає «засівати майбутнє».

Слід також вилікувати взаємини з ближніми, «впроваджуючи віру в життя, а слова – у добрі діла». А «зцілювати мову» означає «очистити язик від образливих слів та вульгарності». Потрібно оливою прошення «лікувати рани серця», прощаючи тих, які нас зранили, і просячи прощення у тих, кому ми завдали ран.

Папа також говорив про необхідність «зцілити працю», виконуючи її з ентузіазмом, смиренням й захопленням, а також зцілюватись від заздрощів, захланності, ненависті й негативних почуттів, «які руйнують наш внутрішній мир». Він також закликав «вилікуватися від злопам’ятства», яке веде до мстивості. Потрібно також «подбати про найслабших».

Врешті, Святіший Отець закликав «дбати про те, щоб Святе Різдво ніколи не ставало святом комерційного споживацтва», несучи з собою «непотрібні надмірні видатки», але було «святом прийняття Господа».

«Уявімо, наскільки змінився би наш світ, якщо би кожен з нас вже тут і тепер розпочав серйозно зцілюватися і великодушно дбати про свої стосунки з Богом і з ближнім», – підсумував Папа, наголосивши, що справжнє Різдво є святом «бідності Бога, Який понизив Себе Самого, прийнявши вигляд раба, Бога, Який служить при столі», Який прихований від мудрих, а об’являється немовлятам.

Різдво, за словами Святішого Отця, є також святом миру, принесеного на землю Дитятком Ісусом, миру, який «потребує нашого ентузіазму й дбання, щоб розтопити замерзлі серця, підбадьорити знеохочені душі й просвітити згаслі очі світлом Ісусового обличчя». «Не можу закінчити ці слова побажань, не попрохавши у вас прощення за свої та моїх співробітників провини, за деякі скандали, що приносять багато зла. Пробачте мені! Благодатного вам Різдва й, будь-ласка, моліться за мене», – сказав Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.