2015-01-23 14:12:00

Папа Франциск: сповідь не є судом, але зустріччю із Богом


Свята Тайна Покаяння не є судом, але зустріччю з Господом Богом, Який прощає і забуває кожен гріх людини, яка не втомлюється просити у Нього милосердя. Такою була провідна думка Папи Франциска у проповіді, яку він виголосив під час ранкової Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» 23 січня 2015 року.

Вселенський Архиєрей, коментуючи біблійний уривок з Послання святого Павла до Євреїв, що був прочитаний на Службі Божій, наголосив, що «роботою» Господа Бога є примирювати. Наш Творець прощає будь-який гріх і прощає завжди. Він радіє і веселиться, коли грішник кається і просить у Нього прощення. Він забуває усі гріхи, з яких людина розкаюється. Проповідник, серед іншого, також зазначив, що Бог-Отець забажав послати у світ Свого Єдинородного Сина, щоб через Нього встановити новий союз із людством, основою якого є прощення.

Єпископ Риму пригадав, що Боже прощення має багато характеристик, серед яких, спершу, слід вказати на те, що Бог прощає завжди. Він не втомлюється прощати, це ми часто втомлюємось просити у Нього прощення. Коли апостол Петро запитав в Ісуса, скільки разів слід прощати братові, який просить вибачення, Спаситель відповів, що не лише сім разів, але сімдесят разів по сім, тобто завжди. Так чинить Господь Бог: прощає завжди! Навіть якщо людина все своє життя прожила у гріхах, але таки зрозуміла, що чинила неправильно і кається у тих вчинках, то слід звернутись до Бога з проханням прощення і Він, без сумніву, пробачить усе і відразу. Для Господа вистачає, коли людина кається і просить вибачення: Він не забариться із прощенням. І каянник нічого не винен взамін за Боже прощення, бо Христос Своєю жертвою вже заплатив за нього. Немає гріха, якого б Господь не простив людині, яка приходить до Нього з розкаяним серцем. Дехто міг би сказати: «Отче, я не йду до сповіді, адже скоїв дуже-дуже багато поганих діл, за багато з них я не зможу отримати прощення». Це неправда! Бог усе прощає! Якщо людина щиро кається із своїх гріхів, то Він усе простить.

Далі Святіший Отець пригадав, що Свята Тайна Покаяння не є судом над людиною, але її зустріччю із милосердним Батьком, який завжди радіє, коли Його дитина розкаюється у своїх злих вчинках і приходить, щоб попросити прощення. Він забуває усі її гріхи, бо для Господа найважливішим є зустрітись із розкаяною людиною. Папа Франциск заохотив священиків зробити іспит сумління і призадуматись над тим, чи вони допомагають каянникові зустрітись у сповіді із Богом, чи бува Свята Тайна Покаяння не стає якоюсь формальністю християнського життя. А на закінчення Папа наголосив, що слід вчити наших дітей і молодь добре сповідатись, щоб вони розуміли, що сповідь – це не хімчистка, де можна позбутись будь-якої плями, але – це місце зустрічі з Добрим і Милосердним Батьком, Який радіє нашому приходові та розкаянню.








All the contents on this site are copyrighted ©.