2015-01-29 15:13:00

Папа: Спаситель спас кожного з нас особисто, але одночасно – як Божий народ


Не йдуть дорогою Ісуса Христа ті, які приватизують віру, замикаючись у, так би мовити, «елітних групках» та не рахуючись з іншими. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 29 січня 2015 року.

Спершу Святіший Отець звернув увагу вірних на біблійний уривок з Послання святого апостола Павла до Євреїв, що було прочитаний під час Служби Божої, наголошуючи, що Христос – «це нова і жива дорога», якою повинні прямувати всі християни, згідно із формою, якої очікує від нас Спаситель. Проповідник зазначив, що існують неправильні форми християнського життя. Але Ісус «дає критерії, щоб не наслідувати неправильних прикладів, одним із яких є приватизувати спасіння». Це правда, що Ісус приніс спасіння усім людям, але не загально, а кожному зокрема. Це називається особистим спасінням, бо Христос спасає кожну конкретну особу, яка має ім’я та прізвище. Він прийшов, щоб спасти особисто мене, Він дав Своє життя за мене, Він відчинив двері спасіння для мене. Кожен із нас може повторити ці слова: «За мене, заради мене, для мене!» Існує небезпека, що ми можемо забути, що Спаситель спас кожного з нас особисто, але одночасно – як народ. Він приніс спасіння для мене, але не лише для мене, тому не можна приватизувати спасіння.

Далі Вселенський Архиєрей вказав на три критерії, живучи згідно із якими ми не зійдемо на неправильний шлях приватизації спасіння. Ними є християнська віра, яка нас очищає, надія, яка дозволяє нам бачити Божі обітниці і прямувати вперед, та милосердна любов, якою ми ділимось із нашими ближніми. Щоб уникнути тієї хибної поведінки, тобто, приватизації спасіння, слід ділитись своєї вірою, надією та любов’ю з іншими, передавати їх ближнім, які довкола нас, які разом із нами творять нашу парафіяльну громаду, нашу асоціацію, наше суспільство. Папа перестеріг вірник перед небезпекою утворення церковних «елітних груп», наприклад парафіяльних, які вважають себе кращими від інших і дозволяють собі не рахуватись із своїми ближніми та осуджувати їх на своїх зборах. Це не є дорогою, яку вказує нам Христос, бо хто не рахується із своїм ближнім, той зневажає всю спільноту, до якої належить, та усю Церкву. «Бог, – підкреслює Папа Франциск, – спасає нас як народ, а не як елітну групу, яку ми утворили за допомогою наших філософських поглядів і нашого способу розуміння віри». А на закінчення Єпископ Риму побажав, щоб Господь обдарував усіх нас Своєю благодаттю завжди відчувати себе Божим народом, спасенними особисто, бо ж Христос спас нас кожного особисто, але як один народ, а не як окремі групки, нами самими утворені.

 








All the contents on this site are copyrighted ©.