2015-02-09 11:00:00

З Папою Франциском на молитві «Ангел Господній» 8 лютого 2015


Перед проказуванням недільної молитви «Ангел Господній» з тисячами прочан, зібраними на площі святого Петра у Ватикані 8 лютого 2015 р., Папа Франциск закликав до гуманнішого служіння хворим з великодушною відданістю та євангельською любов’ю. Посилаючись на євангельське читання, яке тієї неділі читалось у храмах латинського обряду, Святіший Отець зупинився на сенсі та значенні хвороби в житті людини, навіть сьогодні, незважаючи на численні досягнення науки, людські страждання викликають чимало серйозних питань, що стосуються терпіння й смерті.

Коментуючи Євангелію від святого Марка, в якій розповідається про те, як  Ісус після суботньої проповіді у синагозі, зцілив багатьох людей, які страждали від різних захворювань; фізичних, психічних, духовних.

«Проповідувати і зцілювати – це основна діяльність Ісуса в Його прилюдному житті, – сказав Папа. – Проповідуючи, Він звіщає Царство Боже, і зцілюючи, показує, що  воно вже близько. Царство Боже є серед нас».

Коли Ісус увійшов до будинку Симона Петра, то побачив, що його теща лежить в ліжку з гарячкою. Він негайно бере її за руку, зцілює і піднімає. Після заходу сонця, коли завершився суботній день, люди могли приходити та приносити Йому хворих і Він зцілював безліч людей, заторкнутих різними хворобами.

Вселенський Архиєрей наголосив, що Ісус прийшов на землю, щоб звіщати і дарувати спасіння кожній людині і всім людям. Ісус виявляв особливу прихильність до поранених тілом і душею: до бідних, грішників, одержимих хворих, знедолених. Таким чином Він виявив Себе лікарем душ і тіл, милосердним Самарянином для людини. Він є істинний Спаситель. Ісус спасає, Ісус лікує, Ісус зцілює.

Святіший Отець підкреслив, що зцілення хворих Ісусом закликає нас замислитися над сенсом і значенням хвороби.  А про це нагадує також  і Всесвітній день хворого, що буде відзначатись у середу 11 лютого, в день літургійного спогаду Пресвятої Діви Марії з Люрду. Папа Франциск поблагословив усі починання, пов’язані з Днем хворого, зокрема молитовне чування, яке відбудеться в Римі ввечері 10 лютого. Він також окремо згадав Президента Папської Ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я архиєпископа Зиґмунта Зімовского, який серйозно захворів, перебуваючи в Польщі, та закликав молитись за його здоров'я,  адже саме архиєпископ Зімовскі підготував Всесвітній день хворого і супроводжує його своїм терпінням.

Папа Франциск підкреслив, що спасенне діло Христа  вичерпується Його земним життям, але далі триває за посередництвом Церкви,  яка є Таїнством любові і лагідності Господа Бога до людей. Відправляючи на місію Своїх учнів, Ісус повірив їм подвійне завдання: звіщати Євангеліє спасіння і зціляти хворих (пор. Мт 10,7-8). Церква, вірна цьому посланництву, завжди визнавала допомогу хворим невід'ємною частиною своєї місії. «Бо вбогих і хворих завжди матимете з собою», – повчав Ісус (пор. Мт 26,11), і Церква постійно знаходить їх на своїй дорозі, вважаючи хворих упривілейованим  шляхом для того, щоб зустріти Христа, щоб прийняти Його і служити Йому. «Лікувати хворого, прийняти його, служити йому означає служити Христові. Хворий – це Христове тіло», – сказав Єпископ Риму.

Це відбувається також і в наш час, коли, незважаючи на численні досягнення науки, душевні й фізичні страждання людей викликають серйозні питання щодо  сенсу хвороби і болю, а також і щодо смерті. Папа Франциск вказав, що на ці екзистенційні питання душпастирська діяльність Церкви повинна давати відповідь у світлі віри, маючи перед очима Розп’яття , на якому виявляється все спасенне таїнство Бога-Отця, Який заради любові до людей не пошкодував власного Сина (пор. Рим 8,32).

«Таким чином, , – мовив Святіший Отець, – кожен із нас покликаний нести світло Божого Слова і силу благодаті тим, хто страждає, і тим, хто ними піклується, – їхнім сім’ям, лікарям, медсестрам, – щоб служіння хворим здійснювалося дедалі гуманніше, з великодушною самовідданістю, з євангельською любов'ю та ніжністю. Через наші руки Мати Церква торкається наших страждань і зцілює наші рани, роблячи це з материнською ніжністю. Молімось до П.Д. Марії, Зцілення недужих, щоб кожна людина, завдяки піклуванню тих, хто є поруч з нею, у своїй хворобі змогла відчути силу Божої любові і утішення Його материнської ніжності».








All the contents on this site are copyrighted ©.