2015-02-18 14:00:00

На загальній аудієнції з Папою 18 лютого 2015


Наново відкрити братерство як необхідну умову для справжньої свободи й рівності закликав Святий Отець під час загальної аудієнції, яка відбулась на площі святого Петра у Ватикані, в якій взяли участь тисячі прочан, серед яких і паломники з різних частин України, які прибули до Вічного міста, щоб молитовно підтримати своїх Владик, які відбувають візит «Ad limina apostolorum».

Ведучи далі цикл катехиз про сім’ю, вже обговоривши  роль матері, батька та дітей,  Папа підкреслив важливість з цілого серця любити наших братів і сестер. Любов між братами, так само, як і ненависть, сягають глибини часів. Якщо переважає ненависть, то родина, замість того, що бути оазою спокою, перетворюється на пустелю воєн та бар’єр. Папа нагадав, що братерська любов займає особливе місце в історії Божого люду, а Ісус Христос в усій повноті звершив її до такої міри, що переступив поза рамки родинних зв'язків та подолав будь-яку стіну відчуження. Але коли цей братський зв'язок руйнується, то руйнуються стосунки між братами і відкривається шлях болючого досвіду конфлікту, зради, ненависті. Про це розповідає, серед іншого, біблійна історія про Каїна й Авеля.
Святий Отець зазначив, що зв’язки братерства є великою школою свободи і миру, осяюючи все суспільство та стосунки між народами. В Ісусі Христі вони розширюються, уможливлюючи подолання будь-яких  національних, мовних, культурних, і, навіть, релігійних різниць. Він зазначив, що без братства свобода і рівність може перетворитись на індивідуалізм та конформізм.

Святіший Отець зазначив, що братство в сім'ї особливо наявне тоді, коли брат або сестра з обмеженими можливостями оточені особливим піклуванням, терпеливістю і любов’ю. Він також підкреслив роль християнського братерства. «Найменші, найслабші, найбідніші повинні нас зворушувати найбільше – вони  мають право, щоб ми віддали їм своє серце й душу. Так, вони – це наші брати, і, як таких, ми повинні їх любити і про них дбати. Християни повинні йти назустріч бідним і беззахисним, не для того, щоб виявити слухняність якійсь ідеологічній програмі, а тому, що Господнє слово і приклад Господа навчають нас, що вони – наші брати. В цьому полягає основа Божої любові і кожної справедливості серед людей», – сказав Папа, заохочуючи молитись за наші родини.

Загальну аудієнцію Його Святість закінчив коротким повчанням з нагоди Великого Посту, який у римо-католицькій Церкві розпочався саме у Попільну середу, вказуючи, що це особливо сприятливий час для поглиблення духовного життя за допомогою молитви й посту. 








All the contents on this site are copyrighted ©.