2015-02-23 11:09:00

Папа: Великий Піст – час духовної боротьби


Ми потребуємо часу, проведеного «в пустині», аби навчитися розпізнавати Божий голос. На це, назвавши Великий Піст часом духовної боротьби проти духів зла, звернув увагу Папа Франциск, коментуючи у неділю, 22 лютого 2015 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній», євангельський уривок, в якому святий Марко розповідає про те, як Ісус перебував сорок днів у пустелі, спокушуваний сатаною.

Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус добровільно пройшов це випробування перед тим, як розпочати свою месіанську місію. «Це випробування, з якого Господь вийшов переможцем, і яким приготовлявся до звіщення Євангелія Божого Царства», – сказав він, додаючи, що у Господі й ми перемогли, але мусимо щодня захищати цю перемогу.

«Церква пригадує нам про це таїнство на початку Чотиридесятниці, тому що воно накреслює нам перспективи й надає сенс цьому періодові, який є часом духовної боротьби проти духа зла, а під час Чотиридесятниці слід боротися», – наголосив Наступник святого Петра, заохотивши вірних брати приклад з Ісуса на основі згаданої євангельської розповіді.

«Пустеля, – пояснив Папа, – це місце, в якому можна почути голос Божий і голос спокусника. Серед шуму й замішання це неможливо зробити, бо тоді чути лише поверховні слова. Натомість у пустелі можемо зійти до глибин, де на карту насправді ставиться наша доля, життя або смерть». А голос Божий можемо почути через Священні Писання, і слід добре їх знати, «бо без цього не зможемо відповісти на нашіптування лукавого». Тому Святіший Отець ще раз пригадав свою пораду, неодноразово підкреслювану, завжди мати з собою кишенькову Євангелію та щодня знаходити час прочитати принаймні уривок.

За словами Наступника святого Петра, «велокопосна пустеля» допомагає нам сказати «ні!» духові світу, ідолам та скріплювати солідарність з ближніми. «Отож, – закликав він, – без страху входімо у пустелю, бо ми не самі, ми з Ісусом, з Отцем та Святим Духом». Зрештою, нас провадить той Самий Дух, «Який зійшов на Ісуса і Якого ми отримали в Хрищенні».

Вказавши на приклад Пресвятої Богородиці у слухняності Святому Духові та побажавши, щоб Вона «допомагала нам піддатися Його проводові», Папа ввірив Діві Марії тиждень духовних вправ, які розпочав разом зі своїми співробітниками з Римської Курії. «Моліться за те, – попросив він вірних, – щоб у цій “пустелі”, якою є духовні вправи, ми змогли почути голос Ісуса, виправити різні вади, які кожен має, та протистояти спокусам, які щодня нападають на нас».








All the contents on this site are copyrighted ©.