2015-03-27 15:28:00

Кардинал Коккопальмеріо: чинити справедливість – це також акт любові


Як ми вже повідомляли, 13 березня 2015 року Папа Франциск оголосив про проведення Надзвичайного Ювілейного Року, присвяченого Божому Милосердю, який триватиме від 8 грудня 2015 року, празника Непорочного Зачаття, до 20 листопада 2016 року, тобто до Неділі Царя-Христа. Про це рішення Вселенського Архиєрея та про християнське значення Ювілейного Року слухачам Ватиканського Радіо розповів кардинал Франческо Коккопальмеріо, Президент Папської Ради законодавчих текстів.

Кардинал Римської Курії, зокрема, зазначив, що Папа Франциск у своїх проповідях і зверненнях дуже часто пригадує вірним християнську правду про те, що Господь Бог любить усіх людей, що Він не хоче смерті грішника, тому Він завжди милосердний до Своїх дітей. Отож, на думку кардинала Коккопальмеріо, проголошення Ювілейного Року, присвяченого Божому Милосердю, повністю відповідає духовності теперішнього Папи.

«Сьогодні людство потребує милосердя, бо усі ми маємо потребу відчувати себе любленими, адже хто відчуває себе любленим, той оживає», – наголосив Президент Папської Ради законодавчих текстів, додаючи, що у світі, де існує бідність, залишення, смуток, новина про те, що Бог нас любить має надзвичайно успішні наслідки. Як церковний юрист, кардинал Францеско також прокоментував слова Папи про те, що «нема справедливості без милосердя». «Чинити справедливість – пояснив кардинал – це, по-суті, акт любові… А виходити на зустріч нашим потребуючим братам є правдивим актом справедливості». Тому, не можна відмежовувати справедливість від любові чи навпаки.

Бути милосердним не означає применшувати значення гріха, але налагодити конкретні стосунки з особою, яка помилилась, ще перед тим, як її осудити. Так чинить Ісус Христос: спершу приймає, розуміє, напоумляє перед гріхом, закликає більше не грішити. Саме такий стиль поведінки також і ми повинні наслідувати у нашому щоденному житті. Однак, не забуваймо, що милосердя – це не виправдання гріха, усього того, що негативне, але прийняття грішника, особи, яка потребує нашого розуміння та Божого прощення.

На закінчення кардинал Франческо Коккопальмеріо пригадав, що Папа Франциск перестерігає церковних суддів перед суворим аплікуванням законів до тих, хто провинився. Адже закон має також ознаки любові, він не може узагальнювати всі справи, а тому, задля справедливості, церковний суддя іноді повинен діяти всупереч церковним нормам. На переконання Президента Папської Ради законодавчих текстів, юрист – це не той, хто завжди і у всіх випадках аплікує норми так, як це приписано правом, але той, який знає, що існують ситуації, коли закон не діє, коли слід вчинити всупереч приписаним нормам, який вміє розумно користуватись церковним законом.








All the contents on this site are copyrighted ©.