2015-03-28 11:26:00

Квітна неділя 2015 у Ватикані з Папою Франциском


На 29 квітня 2015 р., за григоріянським календарем припадає Квітна неділя – спогад тріумфального в’їзду Ісуса Христа до Єрусалиму. Цей празник у католицькій Церкві є також і Днем молоді, який, як знаємо, цього року відзначається не на всесвітньому, а на місцевому, тобто дієцезальному чи єпархіяльному рівнях, а Всесвітня зустріч молоді буде проведена в польському місті Кракові 25-31 липня 2016 року.

О 9:30 римського часу на площі перед базилікою святого апостола Петра у Ватикані Папа Франциск поблагословить пальмові та оливкові галузки та очолить урочисту Святу Месу, яка в латинському обряді має назву «Служба Божа Страстей Господніх» і є введенням до богослужень Великого Тижня, що пригадують основні моменти нашого спасіння. В урочистій процесії з пальмовим та оливковим гіллям, що є спогадуванням славного в’їзду нашого Божественного Спасителя до Єрусалиму, та в богослуженні візьме участь численна молодь, як з Римської дієцезії, так із багатьох країн світу.

Після Святої Меси Папа Франциск прокаже молитву «Ангед Господній» та уділить Апостольське благословення.

Цьогорічний День молоді веде до останнього етапу шляху приготування до найближчої всесвітньої зустрічі молоді, до якої залишилось 486 днів. Всесвітні дні молоді започаткував у католицькій Церкві святий Папа Іван Павло ІІ, вперше зібравши молодь у Римі 1984 року.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт 5,8), – ці Христові слова з Нагірної Проповіді, записані євангелистом Матеєм, стали темою ХХХ Всесвітнього дня молоді. А 31-й Всесвітній День Молоді у Кракові проходитиме під гаслом: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя».

Комісія у справах душпастирства молоді Римо-католицької Церкви в Україні повідомила, що  з 29 березня офіційно розпочинається 16-ти місячна духовна підготовка до ХХХІ Світового Дня Молоді у Кракові. Необхідні матеріали для духовної підготовки, а також всю інформацію щодо Світового Дня Молоді 2016 можна знайти на сайті juvanima.org.ua  А від 27 до 29 березня у Житомирі відбувається ХХІІІ Дієцезальний День Молоді  Київсько-Житомирської дієцезі РКЦ.

У Послання до молоді з нагоди ХХХ Всесвітнього дня молоді, започаткувавши трирічний шлях духовного приготування до Всесвітньої зустрічі  Кракові, Папа Франциск далі веде діалог з юнаками і дівчатами, запрошуючи роздумати над Євангельськими блаженствами, яким присвячені теми ВДМ 2014, 2015 та 2016 років. Цим Папа підтверджує, що вважає Нагірну проповідь Христа головним орієнтиром в житті християнина, покликаного вчинити блаженства конкретною програмою свого життя, адже Сам Ісус показав нам шлях, яким слід прямувати, втілюючи Євангельські блаженства у життя.

2014 року в своєму першому посланні до молоді  Папа Франциск пригадав юнакам і дівчатам, що означає євангельська убогість, а 2015 року присвятив своє послання чистоті серця. Його Святість пригадує, що мрії про щастя  й добро кожної людини знаходять здійснення в Ісусі Христі і закликає молодь зберігіати серце чистим і не баналізувати любов. Тільки Він один може відповідати вашим очікуванням, так часто обдуреним фальшивими світськими обіцянками.

Святіший Отець пропонує глибоке тлумачення Блаженств про чистоту серця, пояснюючи біблійне значення слова «серце»: в єврейській культурі серце – це осередок почуттів, думок і намірів. Саме з серця починається споглядання Бога, бо серце включає людину в її цілісності, в єдності тіла й душі, з її здатністю любити і бути любленою.

Чистота серця, тобто свобода від усього, що його опоганює, стосується, насамперед, людських взаємин. Папа Франциск пише про молодість, якій властиве багатство почуттів і звертається до молодих людей із закликом не фальсифікувати здатність до любові, долаючи менталітет «тимчасового і відносного» на користь остаточних рішень.

Він також вказує, що треба боротись проти цієї культури тимчасовості, проти поширеної тенденції баналізувати любов, закликаючи мати мужність іти проти течії і бути щасливими.

Вселенський Архиєрей вказав на важливість святої тайни Покаяння, моливти й частого читання Святого Письма, як також наголосив на зустрічі з Богом  у ближніх, зокрема найбільш забутих, бідних, голодних, спрагнених, чужинців, хворих, ув'язнених.

«Для того, щоб увійти в логіку  Царства Божого, ми повинні визнати себе убогими серед убогих», – написав Папа Франциск до молоді. Святий Отець зазначив, що зустріч з Богом є також місцем, де можемо почути голос покликання до сімейного життя, до священства чи богопосвяченого життя. «Не забувайте: Божа воля є нашим щастям!» – підкреслив він. Наприкінці Папа Франциск запросив молодих людей усього світу з’їхатись наступного року до Кракова, міста святого Івана Павла ІІ,  адже саме він започаткував в католицькій Церкві Всесвітні дні молоді.








All the contents on this site are copyrighted ©.