2015-03-29 11:20:00

Папа у Квітну Неділю: Ступімо на шлях покори


«У центрі цього богослужіння, яке виглядає дуже святковим, стоїть слово, яке ми почули в пісні з Послання до Филип’ян: Понизив Себе Самого. Ісусове приниження. Це слово відкриває нам Божий стиль та, як наслідок, те, яким має бути стиль християнина: покору. Стиль, який ніколи не перестане дивувати нас та створювати замішання: до смиренного Бога ніколи не можливо звикнути!» – наголосив Папа Франциск на початку проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси Страстей Господніх у Квітну Неділю 29 березня 2015 року.

Святіший Отець вказав на те, що приниження, насамперед, є стилем Бога, Який понизився, щоб іти поруч зі Своїм народом, переносячи його невірність. Читаючи історію виходу вибраного народу з неволі, можемо побачити, «яким впокоренням для Бога було вислуховувати всі ці нарікання». Вони хоч і були звернені до Мойсея, то по-суті, бути проти Нього, їхнього Батька, що вивів їх на дорогу до свободи.

Наступник святого Петра зауважив, що протягом Страсного Тижня, який веде до Пасхи, «також і ми підемо цим шляхом приниження Ісуса», і лише за цієї умови цей тиждень «буде святим і для нас». Папа вказав на те, що станемо свідками зневаги Ісуса з боку провідників Його народу, зради Юди. Побачимо заарештованого Господа, Який зазнає страждань, покинутий учнями і засуджений на смерть. Почуємо, як Петро – «скеля» учнів – відрікся Його тричі, як натовп вимагав випустити Варавву, а Його – розп’ясти. Побачимо бичування, хресну дорогу, насмішки, розп’яття і смерть Божого Сина. «Таким є Божий шлях – шлях покори. Це також дорога Ісуса, іншої не існує, як не існує покори без приниження», – наголосив Святіший Отець.

Далі Папа звернув увагу на те, що «пройшовши до кінця цим шляхом», Ісус прийняв поставу слуги. І дійсно, «покора означає служіння», а також «залишити простір для Бога».

«Існує також протилежна дорога до цієї Христової – світськість. Світськість, яка пропонує нам шлях марноти, гордості та успіху... Це інший шлях. Лукавий запропонував його також Ісусові, коли Він перебував сорок днів у пустелі. Але Ісус відкинув його без зволікань. І з Ним, з Його благодаттю й допомогою, також і ми зможемо перемогти спокусу марнославства та світськості, не лише при значущих нагодах, але й у звичайних обставинах життя», – сказав Наступник святого Петра, побажавши, щоб заохоченням і прикладом для нас стали «численні люди, які в тиші, не вихваляючись, щодня зрікаються себе самих, щоби служити ближнім».

На завершення Папа пригадав про упокорення всіх тих, які «зазнають дискримінації через поведінку, вірну Євангелію», заохотивши скерувати свою думку до переслідуваних християн, сучасних мучеників, «яких чимало», які «не зрікаються Христа та з гідністю переносять образи та зневаги». «Під час цього Тижня, – закликав Святіший Отець, – ступімо і ми рішуче на цю дорогу покори, з великою любов’ю до Нього, нашого Господа і Спасителя».








All the contents on this site are copyrighted ©.