2015-04-16 12:21:00

Папа: Брак вміння діалогувати веде до непослуху перед Богом


«Хто не вміє діалогувати, той не слухає Господа Бога і хоче зробити так, щоб замовкли ті, які звіщають Божу новину», – на цьому наголосив Папа Франциск у проповіді на Святій Месі, яку він 16 квітня 2015 року очолив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані. Цього дня із Вселенським Архиєреєм молилися представники української парафіяльної громади Риму, на чолі з отцем-парохом Іваном Куликом, отцем-сотрудником Дмитром Квичем та отцем-координатором для українців греко-католиків в Італії Марком Ярославом Семегеном.

Літургічні читання дня спонукають вірних задуматись над темою послуху. Святіший Отець наголосив, що бути послушним – це «мати сміливість змінити шлях, коли Господь у нас цього просить». Послушна людина осягає щасливу вічність, натомість, на неслухняного сходить Божий гнів. Як зазначив Папа, у першому читанні тогочасні священики та старші народу забороняли апостолам проповідувати новину про Ісуса. Дуже влучно на цю заборону відповів апостол Петро: «Слід більше слухати Бога чим людей». Незважаючи на усі прикрості, яких їм завдавали, учні Спасителя не знеохочувались і продовжували виконувати свою місію, звіщаючи Євангеліє усім людям.

Єпископ Риму звернув увагу вірних на затверділість сердець священиків та народних наставників, які, хоч і були вченими, обізнаними в історії народу, пророцтвах та богослов’ї, однак, поводились зверхньо. На переконання Папи Франциска, така заскорузлість серця випливає із браку вміння діалогувати: людина замикається у собі і не виходить на зустріч з іншою особою для спілкування. Вищезгадані священики та начальники народу не вміли діалогувати з Богом, адже не вміли молитися і почути Божий голос. А через це також не вміли виходити на діалог з іншими людьми. Вони були замкнені на Божі знаки та перед іншими людьми, споглядаючи на дійсність виключно через призму закону, тих правил, які дуже часто самі створили. Ця замкненість серця, цей брак вміння слухати та діалогувати, привели їх до непослуху Богові, що і стало їхньою трагедією. Влесенський Архиєрей підкреслив, що діалог слід проводити з Богом та з людьми!

Далі Святіший Отець зазначив, що ознакою, яка виявляє людину, що не виходять на діалог з іншими та є замкненою на Божий голос, є бажання зробити так, щоб ті, які звіщають про воскреслого Ісуса, Його Євангеліє, замовкли. Вони схожі на тих, які підплатили воякам, щоб ці розповіли фальшиву історію про викрадення учнями мертвого тіла Ісуса, бажаючи приховати Христове воскресіння. Вони готові на все, щоб не відкритись на Божий голос. «Під час цієї Служби Божої молимось за вчителів, професорів, за тих, які навчають Божий народ, щоб вони не замикалися у собі, щоб вони діалогували і, таким чином, врятувались перед Божим гнівом, який, якщо не змінити такої поведінки, може на них зійти», – закінчив проповідь Папа Франциск.

Представники української парафіяльної громади Риму подарували Папі український традиційний коровай, вишитий рушник та кошик із писанками. Спілкуючись з ними після Святої Меси, Єпископ Риму висловив особливу подяку українським жінкам за їхнє свідчення християнських цінностей та ідеалів в італійському суспільстві і за те, що вони невтомно несуть християнські звичаї в італійські родини, серед яких працюють.








All the contents on this site are copyrighted ©.