2015-05-04 12:44:00

Папа Франциск: справжні християни чинять багато добра ближнім і суспільству


 У неділю 3 травня 2015 р., Папа Франциск пригадав понад сотні тисяч вірних, зібраних опівдні на площі святого Петра у Ватикані, щоб проказати разом зі ним молитву «Царице неба», яка у пасхальний час замінює молитву «Ангел Господній», що всі християни покликані приносити плоди спільної приналежності до Христа і Церкви, а хто з’єднаний з Христом, той чинить багато добра ближнім і суспільству.

Звертаючись до євангельського читання п’ятої неділі Пасхи Святіший Отець пояснив, що воно представляє Ісуса під час Тайної Вечері, коли Він знає, що Його «година» вже близька і що Його учні пов'язані з Ним «новим способом». Папа згадав про те, що Ісус використав образ виноградної лози і гілок: «Як неспроможна гілка сама з себе плоду принести, якщо не перебуватиме вона на виноградній лозі, так і ви, якщо не перебуватимете в мені. Я виноградна лоза, а ви  – гілки» (Ів 15, 4-5).

Якщо ж хтось втрачає цю єдність, це спілкування з Христом, то він стає безплідним, що більше, навіть шкідливим для громади.  За допомогою образу виноградної лози й гілок, Христос вчить нас, як перебувати в Ньому, як бути з'єднаними з Ним, хоча Він фізично не присутній.
«Ісус – це виноградна лоза, а через Нього – як соки в дереві – до гілок переходить любов Самого Бога, Святий Дух. Ми є гілками, і через цю притчу Ісус бажає пояснити нам, як важливо бути з'єднаними з Ним, – мовив Святіший Отець. – Гілки не є самодостатніми, але повністю залежать від виноградної лози, в якій знаходиться джерело їхнього життя. Саме так відбувається з нами, християнами. Вщеплені в Христа таїнством Хрищення, ми отримали від Нього безкорисливий дар нового життя; і ми можемо перебувати у життєдайному спілкуванні з Христом. Необхідно залишатися вірними обітницями Хрищення і зростати в приязні з Господом через молитву. Треба молитися щоденно, слухати Його слово і бути Йому слухняним, читати Євангеліє, брати участь у Святих Таїнствах, особливо в Євхаристії і в Таїнстві Сповіді».

Далі Папа Франциск вказав, що коли християнин тісно пов'язаний з Ісусом, то він втішається дарами Святого Духа, якими, як каже святий Павло, є «любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість» (Гал 5,22). І, внаслідок цього, він робить багато добра ближнього і для громади, тобто, є справжнім християнином. Саме  з такої поведінки можна розпізнати, чи хтось є справжнім християнином, так само, як з плодів пізнається дерево. Плоди цього глибокого з'єднання з Ісусом є чудовими: вся наша людська істота перетворюється благодаттю Святого Духа: душа, розум, воля, почуття, а також тіло, бо ми є одним цілим в дусі й тілі. Таким чином, отримуємо новий спосіб буття – Христове життя стає нашим життям: ми можемо думати як Він, діяти як Він, бачити світ і речі очима Ісуса. Отже, можемо любити наших братів, починаючи з найбідніших і страждаючих, так, як це робив Він, любити їх Його серцем і, таким чином, нести в світ плоди доброти, любові та миру.

«Кожен з нас, – наголосив Святіший Отець, – є гілкою єдиної виноградної лози; і всі разом ми покликані приносити плоди цієї загальної приналежності до Христа і до Церкви».

Папа Франциск закликав ввірити себе заступництву Пречистої Діви Марії, щоб ми могли бути живими виноградними гілками в Церкві і послідовно свідчити нашу віру в житті і в думках, в житті і у вірі,  усвідомлюючи, що всі ми, згідно із своїм власним покликанням, беремо участь у єдиній спасенній місії Христа.

Після проказування Богородичної молитви, вітаючи окремі групи присутніх, з нагоди Дня, присвяченого дітям – жертвам насильства, Єпископ Риму висловив подяку асоціації «Meter» за зусилля, спрямовані на те, щоб запобігти цим злочинам, підкресливши, що всі ми повинні докласти зусиль до того, щоб кожну людську особу, а особливо дітей, завжди захищали й охороняли.








All the contents on this site are copyrighted ©.