2015-05-29 14:36:00

Папа Франциск: правдива віра є відкритою на інших і на прощення, вона робить чудеса


Правдива віра є відкритою на інших і на прощення, вона робить чудеса. Роздумами над цією думкою поділився Папа Франциск із вірними у проповіді під час Служби Божої, яку він очолив у каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 29 травня 2015 року.

Вселенський Архиєрей зауважив, що євангельський уривок, прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння, пропонує нам три способи життя. Їх ми можемо виокремити за допомогою трьох епізодів: про фігове дерево, яке не давало плоду, про ділків, які збагачувались у храмі, та про людину віри.

Папа наголосив, що фігове дерево, із євангельського читання, представляє неплідність, тобто неплідне життя, яке неспроможне дати плід. Проповідник наголосив на тому, що життя, яке не дає плодів, нездатне зробити нічого доброго. Це є приклад тих людей, які живуть виключно для себе самих, які замкнулися в егоїзмі, які бажають, щоб їх не турбували, не завдавали клопотів та проблем. Спаситель проклинає те дерево, адже воно неплідне, воно не спромоглось зродити плід. Воно представляє осіб, які нічого не роблять, щоб допомогти іншим, які живуть тільки для себе, дбаючи лишень про свій добробут. Христос засуджує духовну неплідність, духовний егоїзм.

Другий спосіб життя представлений у тих людях, яких Спаситель вигнав із храму, адже вони використовували Божий дім, щоб збагатитись. Для досягнення своїх меркантильних цілей вони насмілились використати святе місце, де приносилась жертва Всевишньому Богові: розмінювали монети, продавали тварин для жертвоприношень... Вони представляють людей, які роблять з релігії бізнес, які використовують Церкву для власного збагачення. До таких звернені суворі Ісусові слова: «Мій дім буде зватись домом молитви, а ви з нього зробили печеру розбійників». Прикро, але тогочасні священики, які опікувались святинею, нічого не зробили, щоб вберегти паломників, що приходили до єрусалимського храму, від тих ділків. Вони добре знали про те, що діялось у святині, а замість того, щоб катехизувати народ, щоб вчити їх Божої науки та молитви, вони дбали про свої особисті інтереси. Це є спонукою для усіх нас, щоб призадуматись, чи бува і сьогодні в якомусь місці не діється щось подібне.

Третім способом життя є життя вірою. Як навчає Ісус, людина, яка по-справжньому вірить, може пересувати гори, тобто здатна творити чудесні речі. Усе, про що ми просимо у Бога, вірмо, що Він нас вислухає і вчинить те, про що ми до Нього у молитві звертаємось. Єпископ Риму наголосив, що умовою такої доброї молитви є прощення: якщо чогось просимо у Господа з вірою, але у нашому серці є щось проти нашого ближнього, який перед нами провинився, простімо йому! Саме таким є цей третій стиль життя – життя вірою! На закінчення Папа заохотив усіх у молитві просити у Господа, щоб Він навчив нас цього стилю життя вірою та щоб допоміг ніколи не впасти у духовну неплідність та шукання наживи.








All the contents on this site are copyrighted ©.