2015-07-11 18:07:00

Папа в парагвайському санктуарії: Марія – Матір, яка все розуміє


«У санктуарії ми, як діти, зустрічаємося з нашою Матір’ю, а між собою пригадуємо, що є один-одному братами», – сказав Папа Франциск на початку проповіді, виголошеній під час Святої Меси, яку він у суботу, 11 липня 2015 р., очолив у парагвайському Марійському санктуарії в Каакупе, додаючи, що це місце є «місцем свята, зустрічі, родини». «І як неодноразово це чинили, ми знову прийшли сюди, прагнучи відновити свої сили, щоб жити радістю Євагнелія», – сказав він.

Коментуючи біблійний уривок, в якому розповідається про Благовіщення, коли ангел сказав Дівиці Марії: «Радуйся, благодатна, Господь з Тобою», – Святіший Отець зауважив, що Вона спочатку була розгубленою і запитувала себе, що б це могло означати. Але як тільки зрозуміла, що це – від Бога, то відразу сказала своє: «Так!». «Яким, як знаємо, не було легко жити», – додав проповідник, підкреслюючи, що це не додало Їй якихось привілеїв, а лише пророцтво Симеона: «Тобі меч прошиє душу».

У світлі цього пророцтва Наступник святого Петра запросив пригадати про чи не найважчі хвилини життя Пречистої Діви Марії, першою з яких було народження Ісуса. Адже Пресвята Родина не мала домівки, не мала місця, аби зустріти Сина, лише стайню... А відразу після народження довелося втікати у вигнанняна чужину, ставши «мігрантами через жадібність правителя». Врешті, годі уявити собі важчу ситуацію для матері, як бути свідком смерті сина.  В ці хвилини, за словами Папи, Марія могла запитувати у своєму серці: «А де ці благодаті, про які говорив Ангел?».

За словами Святішого Отця, коли поглянемо на життя Пресвятої Богородиці, що відразу відчуваємо, що Вона нас розуміє, а тому можемо «молитися, користуючись звичайними словами перед обличчям найрізноманітніших ситуацій, які щоденно переживаємо». Адже Пресвята Марія – «це жінка віри», яка увірувала, а Її життя є свідченням того, «що Бог не розчаровує, не залишає Свого люду, навіть і тоді, коли настають хвилини чи ситуації, в яких здається, що Його немає».

Папа підкреслив, що ми про це знаємо не лише зі сторінок Євангелії, але також знаємо, «що на цій землі» Марія «є Матір’ю, яка стояла поруч з нами у численних важких ситуаціях. «Цей санктуарій, – пояснив він, – ревно зберігає пам’ять народу, що знає, що Марія є Матір’ю, Яка завжди стоїть поруч зі Своїми дітьми». Вона «була і залишається» в наших лікарнях, школах, домівках, місцях праці, а також і політиці та при формуванні народу.

Можемо запитати себе: «Чому?». Тому що, відповідає Святіший Отець, Марія «завжди бажала перебувати серед Свого народу», ідучи всюди, як добра матір, за Своїм Сином, намагаючись перебувати там, де Він міг Її потребувати. «А це лише тому, що була Матір’ю», – наголосив проповідник, – Матір’ю, Яка навчилася жити отим: «Не бійся, з тобою Господь», – як запевнив Ангел під час Благовіщення. І подібно, як у Кані Галилейській, Вона сьогодні кожному з нас вказує на Свого Сина, кажучи: «Зробіть все, що Він вам скаже». Бо Вона «не має власної програми», а лише Своєю вірою супроводжує нас на шляху віри.

Пригадавши, що парагвайці, особливо – жінки, на особистому досвіді пересвідчилися в дійсності цих євангельських слів, повторюючи в ситуаціях, «коли все, здавалося, зруйнувалось», слова Ангела: «Не боїмося, бо з нами Господь», – Папа наголосив на тому, що згадані слова є закликом не загубити пам’ять про своє коріння, «про віру, яка стала життям, про життя, яке стало надією, надію, яка спонукає випереджувати всіх у любові». 

 








All the contents on this site are copyrighted ©.