2015-07-27 10:18:00

Хліб Божий – це Сам Ісус. З Папою Франциском на молитві «Ангел Господній» 26 липня 2015


Незважаючи на виснажливу спеку, якою щедро обдаровує римське літо, опівдні в неділю 26 липня 2015 р., на площі святого Петра у Ватикані зібрались десятки тисяч прочан з усього світу та побожні римляни.  У своєму слові, скерованому до вірних, Папа Франциск  ствердив, що Сам Ісус є Хлібом Божим. Ми отримуємо Його життя в нас, стаючи дітьми Божими та братами й сестрами між собою. Це означає ввійти в логіку Ісуса,  – а це логіка безкоросливості, логіка співучасті і взаємоподілу.

Святіший Отець звернув увагу на євангельську подію помноження хліба й риби, описану в шостому розділі Євангелії від святого Івана. «Євангелія цієї неділі, – сказав Папа – представляє великий знак помноження хлібів в розповіді  святого євангелиста Івана. Ісус перебуває на березі Галилейського озера в оточенні "сили людей", яких притягнули "чуда, які він вчинив над хворими". У Ньому діє милосердна Божа сила, яка зцілює від усякої хвороби тіла і духу. Але Ісус – це  не тільки цілитель – Він також і вчитель: справді, Він зійшов на гору й сів, як зазвичай це робить вчитель, коли навчає. Він вступає на цю природну "кафедру", створену Його Небесним Отцем. Ісус, добре знаючи те, що збирається зробити, випробовує Своїх учнів. Що потрібно зробити, аби нагодувати цих усіх людей? Филип, один з Дванадцятьох швидко підрахував: навіть якщо організувати збір пожертвувань, то можна буде зібрати не більше двохсот динаріїв, щоб купити хліба, однак, цього не вистачить для нагодувати п’ять тисяч людей».

Святіший Отець наголосив, що Його учні міркують в категоріях "ринку", яка ґрунтується на логіці "купівлі-продажу", але Ісус замінює цю логіку іншою – логікою "дару". І ось Андрій, ще один з апостолів, брат Симона Петра, приводить хлопчину, який віддає все, що має: п'ять ячмінних хлібів і дві риби. «Звичайно, – каже Андрій, – це ніщо для такої безлічі людей». Ісус чекав саме на це. Він звелів учням посадовити людей, потім взяв у руки хліби й рибу, і віддавши хвалу Отцеві, їх розподілив. Ці жести, за словами Папи, випереджають Його жести під час Тайної Вечері, які надають хлібові Ісуса його найглибший і істинний сенс. Хліб Божий – це Сам Ісус.
«Що можемо зробити, коли зустрічаємось із стражданням, самотністю, бідністю і труднощами такої великої кількості людей?» – запитав Святіший Отець, даючи відповідь: «Нарікання нічого не вирішать, але можемо пожертвувати того трішки, що маємо, як хлопчина з Євангелії. Напевно, маємо кілька вільних годин, якийсь талант, якийсь досвід.  Хто з нас не має п’яти хлібів і двох рибин? Вони є у кожного. Якщо ми готові віддати їх у руки Господні, цього буде достатньо, щоб у світі стало трохи більше любові, миру справедливості, а над усе – радості. Світ дуже потребує радості! Господь здатний помножити наші дрібні жести солідарності і вчинити нас учасниками Свого дару».

«Нехай же наша молитва підтримає спільні зусилля, щоб нікому не бракувало Хліба небесного, який дарує життя вічне, і не бракувало необхідного для гідного життя. Нехай же утвердиться логіка взаємоподілу та любові. Нехай Пречиста Діва Марія нас супроводить Своїм материнським покровом», – закінчив Папа Франциск.








All the contents on this site are copyrighted ©.