2015-08-12 12:44:00

Папа: Свято – цінний Божий дар для сім’ї: не псуймо його!


Бесіди про «три виміри, якими позначене родинне життя» в рамках катехиз на тему сім’ї розпочав Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 12 серпня 2015 року. Ними є «свято, праця і молитва», і саме святу в родині було присвячене його чергове повчання.

Святіший Отець насамперед звернув увагу на те, що свято є «винаходом Бога». «Пригадаймо собі завершення розповіді про сотворення у Книзі Буття: “Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив був, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що творив був. І благословив Бог сьомий день і освятив його; того бо дня спочив Бог від усього свого діла, що творячи зробив був” (Бт 2, 2-3). Сам Бог навчає нас про важливість того, щоби присвячувати час на споглядання і використання того, що під час праці було добре зроблено. Говорю  про роботу, очевидно, не лише в значенні ремесла чи професії, але в ширшому значенні, маючи на увазі будь-яку дію, якою ми, люди, можемо співпрацювати з Божим творчим ділом».

У цьому контексті Папа підкреслив, що «свято не означає лінощів», але є «сповненим любові та вдячності поглядом на добре виконану роботу». «Це час на те, щоб поглянути на дітей чи внуків, які виростають, і подумати: як гарно! Це час для того, аби подивитися на свій дім, на тих, кого гостимо, на громаду, що нас оточує, і подумати: яка ж краса! Бог так вчинив, коли створив світ, – сказав Наступник святого Петра. – І не перестає цього чинити, тому що Бог постійно творить».

«Може трапитися так, – вів далі Святіший Отець, – що свято приходить у складних чи болючих обставинах, або ж відзначається “із клубком у горлі”. Однак, також і в цій ситуації просімо в Бога сил для того, аби його повністю не позбавити змісту». Ми також вміємо «вкраплювати» святковий простір, не занедбуючи відповідних обов’язків, також і в середовищі праці, що дуже важливо. «Але справжній час свята зупиняє професійну діяльність та є священним, тому що пригадує людині, що вона створена на образ Бога, Який не є рабом праці, але – Господом, тому й ми не повинні бути рабами праці».

Папа пригадав, що існує заповідь, «яка стосується всіх, без виключення». Натомість, знаємо, що існують мільйони людей, а навіть і дітей, «які є невільниками праці». «Також і в наш час існують раби! Їх визискують, що означає виступати проти Бога і проти гідності людської особи! – наголосив Глава Католицької Церкви. – Непогамовне бажання економічної вигоди та продуктивність технологій стають загрозою для людського ритму життя».

І в той час, як «час відпочинку, насамперед – недільного, призначений для нас, аби мати змогу втішатися тим, що не виробляється і не споживається, не купується і не продається», ми бачимо, що «ідеологія прибутку і споживання намагається проковтнути також і свято», применшуючи його до «бізнесу», до способу «заробляти і витрачати гроші». «Чи ж для цього ми працюємо? – запитує Святіший Отець. – Ненаситність споживання, яка приносить марнотратство, є жахливим вірусом, який, серед іншого, вчиняє нас втомленішими, ніж перед цим, загрожує праці та споживає життя».

Далі Папа вказав на священний вимір свята, адже у ньому існує особлива присутність Бога. Недільна Євхаристія «вносить у свято повноту благодаті Ісуса Христа», завдяки чому будь-яка дійсність: «праця, родина, щоденні радощі і труднощі, а також страждання», віднаходить повноту свого сенсу.

«Родина наділена надзвичайною здатністю зрозуміти, спрямовувати і підтримувати автентичну цінність святкового періоду, – підсумував Папа. – Якими ж гарними є свята в сім’ї, насправді прекрасними. Особливо – неділя. І, без сумніву, невипадково святами, які найкраще вдаються, є свята, в яких є місце для всієї родини. Саме ж сімейне життя, якщо на нього поглянути очима віри, виглядає кращим від труднощів, яких вимагає. Воно виявляється шедевром простоти, прекрасним саме через те, що не є штучним, викінченим, але здатним включати у себе всі аспекти справжнього життя. Воно виглядає нам “дуже добрим”, як сказав Господь Бог, сотворивши чоловіка та жінку. Отож, свято – це цінний Божий дар, цінний подарунок, який Бог дав для людської сім’ї. Не зіпсуймо його!», – закликав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.