2015-08-17 11:13:00

Папа про Пресвяту Євхаристію: Небо починається в сопричасті з Ісусом


Щонедільне слово до паломників, зібраних опівдні у неділю 16 серпня 2015 р., на площі святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній» Папа Франциск присвятив Пресвятій Євхаристії. Перед спільною молитвою Святіший Отець пояснив уривок з Євангелії від святого Івана, який читався під час Святої Меси. Він наголосив, що «Євхаристія – це сам Ісус, який повністю віддає нам Себе».

Після чудесного помноження хлібів, Ісус говорить до зібраних юдеїв, що Його тіло є хлібом, що дає вічне життя кожному, хто його споживає. «Хто тіло моє їсть і кров мою п’є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня» (Ів 6,54).

Слухачі гіршаться цими словами, кажучи: «Як отой може нам дати своє тіло їсти?» (див. Ів 6,52). «Здивування слухачів є зрозумілим, – сказав Папа. – Адже Ісус користується стилем пророків, аби викликати у людей – а також і в нас – питання, а потім і рішення. Насамперед це питання: що означає «споживати тіло і пити кров» Ісуса? Це тільки образ, спосіб висловлення, символ чи, можливо, вказує на щось реальне? Щоб на це відповісти, потрібно зрозуміти, що діється в Ісусовому серці, коли Він ламає хліб для зголоднілого народу. Ісус, знаючи, що повинен померти на хресті задля нас, ідентифікується з тим ламаним і поділеним хлібом, який стає для Нього ‘знаком’ Жертви, яка Його чекає. Кульмінацією цього процесу є Остання Вечеря, де хліб і вино дійсно стають Його Тілом і Його Кров’ю. Це Євхаристія, яку Ісус залишає нам з точною метою: щоб ми могли стати одно з Ним».

Святіший Отець цитує Ісусові слова: «Хто споживає тіло моє і кров мою п’є, той у мені перебуває, а я – в ньому»(Ів 6, 56) і наголошує, що оте «перебувати» означає, що Ісус в нас і ми в – в Ісусі. Споживаючи Його, ми стаємо як Він. Але це вимагає нашої відповіді «так», нашої відданості у вірі.

Папа Франциск сказав, що, іноді, стосовно Святої Меси доводиться чути ось таке заперечення: «А навіщо потрібна Меса? Я йду в храм, коли відчуваю потребу, або я краще молюся в самотності». «Але Євхаристія – це не особиста молитва, або чудовий духовний досвід, це не звичайне спогадування того, що Ісус зробив під час Останньої Вечері, – підкреслив Святіший Отець. – Щоб краще зрозуміти, ми кажемо, що Євхаристія – це спомин, тобто жест, який актуалізує та унаявнює подію смерті й воскресіння Ісуса: хліб дійсно є Його Тілом, пожертвуваним за нас; вино є дійсно Його Кров’ю, пролитою за нас. Євхаристія – це сам Ісус, який повністю віддає нам Себе. Якщо ми з вірою живимось Ним і перебуваємо Ньому через євхаристійне Причастя, то перемінюємо наше життя,  перетворюємо її у дар Богові і ближнім».  

Папа підкреслив, що живитись тим «Хлібом Життя» означає ввійти у співзвучність з Христовим серцем, присвоїти собі Його вибори, Його думки, Його поведінку. Це означає увійти в динамізм любові і стати людьми миру, людьми прощення, примирення, солідарного взаємоподілу. Того всього, що чинив Ісус.

Ісус завершив Своє слово такими словами: «Хто цей хліб споживатиме, повіки житиме» (Ів 6, 58). «Так, жити у дійсному сопричасті з Ісусом на цій землі, вже дозволяє нам перейти від смерті до життя. Небо починається саме в цьому сопричасті з Ісусом», – мовив Його Святість, додавши, що в Небі нас вже очікує Марія, наша Мати.








All the contents on this site are copyrighted ©.