2015-10-16 12:15:00

Папа: молитва як ефективний засіб уникнення «вірусу» лицемірства


Необхідно молитись, щоб не заразитись «вірусом» лицемірства, тією фарисейською поведінкою, що приваблює неправдою. До цього заохотив Папа Франциск у проповіді під час Служби Божої, яку він очолив в «Домі Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 16 жовтня 2015 р.

До цих роздумів спонукав Святішого Отця євангельський уривок де розповідалось, як Ісус Христос перестерігав Своїх учнів берегтись від фарисейської закваски. Проповідник підкреслив, що закваска – це мала річ, однак, зі слів Спасителя вона виглядає, як «вірус». У цьому біблійному тексті Христос немов лікар, який повчає своїх співробітників і заохочує бути пильними щодо ризику заразитись. Єпископ Риму зазначив, що лицемірство – це той спосіб життя, поведінки та висловлювання, що не є чітким, не є до кінця зрозумілим. Лицемірна людина – це та, яка не то посміхається, не то серйозна; ні не у світлі, ні не у темряві; рухається у дивний спосіб, немов гадюка, хоча й, на перший погляд, нікому не загрожує; назовні видається порядною, але недоговорює, її поведінка не є чіткою та зрозумілою, вона покрита обманом.  

Спаситель вказав фарисеям на те, що вони були гордими, пихатими, що їм подобалось виставляти свою особу напоказ, щоб інші люди їх хвалили та захоплювались їхньою важливістю та праведністю. Однак, як вказує Спаситель, немає нічого прихованого, що б не вийшло на яв, немає нічого таємного, що б не виявилося. Далі Папа наголосив, що «ця закваска є вірусом, який заражує людину і призводить до її смерті. Він провадить у темряву. Але є Отець Небесний, Який нас любить і піклується нами. Є лише один спосіб уникнути зараження – це молитва, як цього навчав сам Ісус Христос.








All the contents on this site are copyrighted ©.