2015-10-29 13:59:00

Папа: Бог може лише любити, Він не засуджує, любов є Його слабкістю і нашою перемогою


Бог може лише любити, Він не засуджує, любов є Його слабкістю і нашою перемогою. Це є підсумок проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 29 жовтня 2015 р.

Звернувши увагу слухачів на перше літургійне читання, Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що із навчання святого апостола Павла довідуємось, що християни – це переможці, адже «якщо Бог за нас, то хто проти нас?» Іншими словами, якщо Бог нас спасає, то хто може нас засудити? Здається, що силу цієї впевненості в перемозі, цей дар, християнин має у своїх руках, немов власність. Можна подумати, що християни можуть сказати: «Тепер ми є переможцями!» Але, як наголосив Папа Франциск, значення цього є іншим: ми є переможцями не через те, що маємо цей дар в наших руках, але тому, що ніхто і ніщо не може нас розлучити від Божої любові. «Ми так сильно злучені з Божою любов’ю, що жодна людина, жодна сила, жодна річ не спроможна нас із нею розділити». Апостол Народів бачив в тому дарі щось більше, ніж сам дар, бачив Дателя дару – Господа Бога, Його любов, яку неможливо пояснити.

«Кожен чоловік, кожна жінка, – вів далі проповідник, – може відмовитись від того дару», віддати перевагу своєму марнославству, гордості, гріхові. Однак, дар все-одно існує! Тим даром є Божа любов, сам Бог, Який не може віддалитись від нас! Таким є Боже «безсилля»! Ми часто говоримо, що Бог є Всемогутнім, що Він може усе! Так, проте, Він не може однієї речі – віддалитися від нас! Євангельський уривок, де розповідається, як Христос плаче над Єрусалимом, дозволяє нам дещо зрозуміти, як нас Господь любить. У цьому плачі виявляється Божа безсилість: Він не може нас не любити, Він не може від нас віддалитись. Ісус плаче над Єрусалимом, що вбиває пророків і каменує посланних до нього. «Скільки разів Я хотів зібрати твоїх дітей, немов квочка свій виводок під крила, - та ви не захотіли!», – каже Спаситель. Скільки ніжності і любові у цих словах?! Але люди, на жаль, іноді відкидають, відмовляються від такої Божої ніжності та любові. Проте, святий Павло впевнений, що «ні смерть, ні життя, ні ангели, ні князівства, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні висота, ні глибина, ані інше якесь створіння не зможе нас відлучити від Божої любові, що в Христі Ісусі, Господі нашім».

«Бог не може не любити!» – наголосив Святіший Отець, додаючи, що це є надійна новина. Людина може відкинути цю любов, іноді аж до останнього дня, як це трапилось із євангельським добрим розбійником. Але ця любов на нього чекала. Найбільший грішник, найбільший богохульник люблений Господом Богом з усією батьківською ніжністю!

На закінчення Папа пригадав, що так, як над Єрусалимом, так і над кожним із нас Бог плаче, коли ми віддаляємось від Нього. Він плаче над усіма тими, які сьогодні чинять так багато зла у світі, які так сильно провиняються проти людства. Він чекає, не засуджує, Він плаче, бо любить!








All the contents on this site are copyrighted ©.