2015-12-23 11:22:00

Халдейський Патріарх Сако: «Святі Двері в Багдаді – символ примирення


«Милосердя – це шлях християнина». Такими словами в пастирському листі з нагоди Ювілейного року Милосердя звернувся халдейський Патріарх Багдаду, Луїз Рафаїл І Сако до вірних в Іраку, яких на теперішній час залишилося менше, ніж 500 тисяч, у порівнянні з півтора мільйона в перших роках другого тисячоліття.

У Багдаді, в катедральному соборі країни, присвяченому Співстраждаючій Божій Матері, відкрито Святі Двері для халдейців – християнської меншини в Іраку, що переживає важкий період внутрішнього переміщення в своїй країні через безперервне насильство самозваної Ісламської держави.

У інтерв’ю для Радіо Ватикану Блаженніший Луїз Сако зазначив: «Для нас – це дуже болісний шлях, наша ніч, на жаль, довга й темна, але маємо велику надію, яка ґрунтується на словах Ісуса Христа. На початку Року Милосердя святкуємо Різдво, що є своєрідним моментом приготування. Тому перед нами стоїть виклик – незважаючи на все, увійти у сенс та значення Різдва. Перейти поріг Святих Дверей – це символічна річ, яка означає вийти або перейти від того, що ми тут переживаємо і прямувати в напрямку милосердя, примирення, а також у радості благодаті прощення, яку дарує нам Господь. Як це з великим ентузіазмом робить Папа Франциск, так і ми повинні з вірою, довірою і надією зрозуміти свою ситуацію і значення цих подій. Але ми також повинні мати мужність і терпеливість.

Увійти у Святі Двері для іракських халдейців –  це крок, подібний до Пасхи: жахлива реальність, однак, не кінець світу. Страждання є дуже великими, але ми знаємо, що Божа рука нас врятує, ніколи нас не залишить. Існують труднощі, але Бог сильніший навіть від смерті.

Я мав великі сподівання, що також і мусульманська влада підтримає Рік Милосердя, тому що і для них Бог є милосердний. Без милосердя і примирення немає майбутнього! Деякі зрозуміли це послання. Але очікуємо цього також від шиїтської і сунітської влади: щоб так, як це зробив Папа Франциск, так щоб і вони теж проголосили Рік Милосердя і примирення, перед пухлиною фундаменталізму і тероризму в Іраку, Афганістані, Сирії, Пакистані, Малі, Нігерії ... Скрізь існує насильство.

Катедральний Собор Співстраждання Божої Матері у Багдаді дуже старовинний і красивий. Символічним є також і це, що в цьому році ми його відреставрували, щоб показати, що християнську спадщину треба берегти. Це перший католицький храм у Багдаді, що, немов символ, дасть християнам багато надії. Ми завжди говоримо: "Не бійтесь!". Іракські християни сміливі й сповнені ентузіазмом задля своєї віри. Ми пишаємося тим, як жив наш народ. Однієї ночі 120 тисяч людей залишили все задля своєї віри (перед обличчям наступу ІДІЛ): їх могли примусити перейти на мусульманську віру і вони могли б і далі залишитися, однак, ані один не зробив цього, жоден не перейшов на іслам. Це диво!

Багато з цих християн живуть у наметах, поблизу міста Ербіль. Також у Багдаді є табір біженців, де проживає понад 1000 сімей. Один намет служить каплицею, там також будуть відкриті Святі Двері, щоб їх підтримати і заохотити.  У нас немає практично нічого, ми насправді страждаємо, але ми не зламаємося», – зазначає Блаженніший Луїз Сако, Патріарх Вавилонський (Халдейської Церкви).








All the contents on this site are copyrighted ©.