2015-12-31 17:02:00

Папа: Християнське життя – це радісний шлях вперед


Християнське життя – це мандрівка, але не сумна, а радісна подорож. І навіть якщо бачимо навколо себе чимало лиха, слід пам’ятати, що існує багато святих людей, які посвячують своє життя, щоб допомагати ближнім і молитися за ближніх. Такими думками Папа Франциск поділився з учасниками 40-го міжнародного конгресу Федерації церковних дитячих хорових колективів “Pueri cantores”, зустрічаючись з ними в останній день 2015 року.

Цими днями кілька тисяч дітей та молоді віком від 7 до 18 років, що представляють приблизно 100 хорів із 13 країн світу, заполонили вулиці та церкви Риму. Вони зібралися на сорокову міжнародну зустріч, що від 28 грудня до 1 січня відбувається під гаслом «Cantate spem vestram! Співайте вашу надію!». У програмі конгресу був перехід через Святі Двері базиліки Святого Петра, що відбувся перед церемонією відкриття, Меси, Літургії та «Концерти надії» в різних храмах Вічного Міста, зустріч з Папою Франциском. Завершенням конгресу стане Свята Меса, яку 1 січня Святіший Отець очолить в базиліці Святого Петра.

Зустріч з Папою Франциском, що відбулася 31 грудня в залі Павла VI у Ватикані, проходила у формі діалогу, під час якого Святіший Отець відповів на кілька запитань, які йому поставили юні хористи. Очевидно, що першим запитанням було: «Як Ви оцінюєте наш спів? Чи Вам подобається співати?».

Папа зазначив, що йому дуже подобається слухати спів інших, але він, на жаль, співати не вміє. Він розповів, що любов до співу йому прищепила мама, яка кожної суботи включала радіопередачу, присвячену оперному співові, і дідусь-столяр, який працюючи, постійно співав. «Скажу вам одну річ: спів виховує душу», – вів далі Наступник святого Петра, пригадавши слова святого Августина, який говорячи про християнське життя та його радість, казав: «Співай та прямуй вперед». Отож, «християнське життя – це шлях вперед», який є «радісним».

«Як Вам вдається завжди бути таким добрим? Чи ви колись гніваєтеся?» – було наступне запитання, на що Святіший Отець відповів, пригадуючи, що кожен з нас носить рану первородного гріха, що перешкоджає завжди бути добрими… Як навчав Ісус, «лише Бог є добрим», тож коли хочеш зустріти добро, «прямуй до Господа». «Хочеш знати, що я роблю, аби бути принаймні трохи добрим? Наближаюся до Господа Бога і молюся про це», – зазначив Папа, а відповідаючи на другу частину запитання, пожартував: «Я буваю злим, але не кусаюся!». Зупинити ж йому свій гнів допомагає усвідомлення того, що іноді й він розлючує інших. Слід також пам’ятати, що «гнів є отруйним, він отруює душу».

Говорячи про побажання на наступний рік, Папа сказав, що прийняв постанову трохи більше молитися, адже він є єпископом, покликаним провадити Божий люд, а першим завданням єпископа є молитися. З таким же заохоченням він звернувся до юних співрозмовників, «бо Церква прямує вперед завдяки молитві святих».

«Коли ввечері разом з родиною дивлюся телевізор, бачу чимало сумних і трагічних історій: чи світ завжди буде таким, навіть коли я виросту?» – запитала дитина, на що Святіший Отець зазначив, що дуже багато людей дійсно страждають у сучасному світі. Ведуться війни в Африці, на Близькому Сході, де народився Ісус, в Україні, в Латинській Америці, війни, які приносять лише біль, смуток й зубожіння. Існує чимало дітей, яким бракує харчів, які не можуть ходити до школи задля війни чи задля відсутності шкіл. «Моліться за цих дітей», – закликав Наступник святого Петра, наголошуючи: «Світ може змінитися!».

За словами Папи, у світі триває боротьба між злом і добром, між Богом і дияволом. Спокуси до зла бувають у великих і в малих речах. Існують війни, але також є діти, які люблять обдурювати,.. що є провиною проти Божої істини. Отож, «всередині кожного з нас відбувається битва між добром і злом», і слід долати спокуси й помножувати благодаті.

Не слід також забувати про те, що у світі існує «чимало добрих речей», але їх чомусь не показують так часто по телебаченні, ніби людям «більше подобається оглядати чи слухати погані новини». «Отож, коли дивишся вдома телевізор, – сказав Святіший Отець, – пам’ятай про ці дві речі: у світі триває боротьба між добром і злом; існує чимало дітей, які страждають… Але пам’ятай також про те, що існує багато-багато святих людей, що віддають життя за те, щоб допомагати іншим, молитися за інших».








All the contents on this site are copyrighted ©.