2016-01-14 12:27:00

Лист Папи Франциска до підлітків з нагоди Святого Року


«Виростати милосердними, як Отець», – послання на таку тему, підписане 6 січня 2016 р., Папа Франциск скерував для підлітків віком від 13 до 16 років з нагоди Ювілею Милосердя, який ця категорія Божого люду особливим чином відзначатиме 24 квітня. У четвер, 14 січня 2016 р., його оприлюднено.

«Дорогі хлопці й дівчата, – пише Святіший Отець, – Церква переживає Святий Рік Милосердя – час благодаті, миру, навернення та радості, який огортає всіх: великих і малих, близьких і далеких. Не існує границь і відстаней, які би могли стати на заваді Отчому милосердю досягнути нас і уприсутнитися між нами». За словами Глави Католицької Церкви, «цей цінний час» стосується також підлітків, а тому він звертається до них, щоб заохотити брати в ньому активну участь, «відкриваючи», що вони є «Божими дітьми».

«Ювілей – це цілий рік, в якому кожна мить названа святою, щоби освячувалося все наше життя, – пише Папа. – Це нагода для того, щоб ми відкривали, що жити у братерстві – це велике свято, найбільше, про яке можемо мріяти, свято без кінця, оспівувати яке нас навчив Ісус через Свого Духа. Ювілей – це свято, на яке Ісус запрошує, властиво, всіх без різниці і нікого не виключаючи. Тому і я бажаю пережити разом з вами кілька молитовних і святкових днів. Отож, чекаю вас численними у квітні».

Коментуючи тему зустрічі «Виростати милосердними, як Отець», Наступник святого Петра звернув увагу на те, що це означає «ставати великими як назовні, так і всередині». «Ви готуєтеся стати християнами, – додав він, – здатними до сміливих жестів і рішень, які зможуть щодня, навіть у малих речах, будувати світ миру».

Підкресливши, що їхній вік є віком «неймовірних змін», коли все здається «одночасно, можливим і неможливим», Святіший Отець повторив свій заклик, виголошений під час проповіді з нагоди зустрічі з підлітками, які отримали чи готувалися отримати Святу Тайну Конфірмації у Році Віри, що відбулася 28 квітня 2013 р.: «Залишайтеся стійкими на шляху віри, покладаючи певну надію на Господа. У цьому – таємниця нашого шляху! Він дає нам сміливість плисти проти течії. Повірте мені: це корисно для серця, але щоб плисти проти течії, потрібна мужність, а Він дає нам цю мужність! З Ним можемо чинити великі речі; Він дасть нам відчувати радість з приводу того, що ми – Його учні та свідки».

З окремим словом Глава Католицької Церви звертається до хлопців і дівчат, які живуть в «умовах війни, крайньої бідності, щоденних труднощів та відкинення». Він закликав їх не втрачати надію, адже Господь «мріє» здійснити разом з ними «великі речі». «Ваші ровесники, – додав він, – які живуть у не настільки трагічних умовах, як ваші, пам’ятають про вас й анґажуються у те, щоб мир та справедливість стали часткою всіх. Не вірте у часто повторювані слова ненависті й терору; творіть, натомість, нові дружні стосунки».

«Мені відомо, що не всі ви зможете приїхати до Риму, – підсумовує Святіший Отець, – але Ювілей справді призначений для всіх та відзначатиметься також у ваших місцевих Церквах. Всі ви запрошені на цю мить радості! Але приготовляйте не лише наплічники й транспаранти, але, насамперед, – свої серця й уми. Добре роздумайте над бажаннями, які вручите Христові під час Святих Таїнств Примирення та Євхаристії, які служитимемо разом. А коли переходитимете через Святі Двері, пам’ятайте, що зобов’язуєтеся освячувати своє життя, живитися Євангелієм та Євхаристією, які є Словом та Хлібом життя, щоб змогти будувати справедливіший та братерський світ».








All the contents on this site are copyrighted ©.