2016-01-14 15:50:00

Папа: віра завжди перемагає, адже вона перемінює у перемогу навіть поразку


Віра завжди перемагає, адже вона перемінює у перемогу навіть поразку. Віра – це не магія, але особистий зв'язок людини з Богом, якого не можна навчитися з книжок, вона є даром, що його отримуємо від Господа Бога. Так можна підсумувати проповідь Папи Франциск під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 14 грудня 2016 року.

У першому літургійному читанні розповідалось про поразку ізраїльського народу у війні з філістимлянами. Вибраний народ почав віддалятися від Господа, забувати свої давні традиції, покланятися ідолам, тобто, – втрачати синівський зв'язок із Господом Богом. На що Всевишній немов залишає народ, дозволивши на те, щоб вороги перемогли його у боротьбі. Щоб перемогти, ізраїльтяни вирішують принести у табір ковчег Завіту, де зберігались таблиці закону, від якого люди вже віддавна відступили. Вони бажали використати цей ковчег Завіту немов магію, адже своїм життям вони не дотримувались Божого Союзу, занедбавши особистий зв'язок з Творцем. На що Бог відповідає у такий спосіб: дозволяє, щоб ізраїльське 30-тисячне військо розбили вороги, синів Елі убили, а ковчег Завіту забрали.

Як наголосив Святіший Отець, це була справді нищівна поразка вибраного народу: «Народ, який віддаляється від Бога, закінчує у такий спосіб». Хоча вони й мали храм, але відійшли від Господнього закону, від виконання Його волі, хоча й вірили у Бога, проте, Він був для них далеким, вони не дозволяли Йому увійти у свої серця. «Це і є поразка», – наголосив Єпископ Риму.

Натомість, євангельський уривок цього дня розповідає нам про перемогу. Одного разу, до Ісуса приступив прокажений і, впавши перед Ним на коліна, почав Його благати про оздоровлення, кажучи: «Якщо хочеш, то можеш мене очистити». Цими словами прокажений чоловік ставить виклик перед Спасителем, немов би кажучи: «Ось, я переможений життям, адже не можу жити нормальним суспільним життям, але Ти можеш перемінити цю поразку у перемогу». В такій ситуації Ісус милосердиться, простягає руку і каже: «Хочу, будь чистим». У такий простий і швидкий спосіб закінчилась битва цього чоловіка: протягом кількох хвилин його життєва поразка перемінилась у перемогу. Але цей чоловік мав щось таке, що його спонукало вийти назустріч Ісусові та поставити перед Господом такий виклик. І цим є віра! Він мав віру, яка стала причиною його перемоги.

Папа пригадав, що апостол Яків нас повчає, що перемогою над світом є наша віра, яка завжди перемагає! Віра є перемогою! Сам Христос нас переконує, що коли будь-що попросимо у Небесного Отця, і матимемо при цьому віру у серці, то отримаємо те, чого бажаємо: «Просіть і дасться вам, стукайте і вам відчинять. Але з вірою. Це є наша перемога», – підсумував Вселенський Архиєрей, заохочуючи вірних благати у Господа того, щоб наша молитва завжди була вкорінена у вірі у Нього, благати дару віри.          








All the contents on this site are copyrighted ©.