2016-03-03 12:22:00

Папа Франциск: лише відкрите серце здатне прийняти Боже милосердя


Лише тоді, коли серце є відкритим, воно здатне прийняти Боже милосердя. Такою була головна думка Папа Франциска під час проповіді на ранішній Службі Божій у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у четвер, 3 березня 2016 року. Проповідник серед іншого наголосив на тому, що невірність Божого народу може бути переможена лише після визнання себе грішниками, розпочавши шлях навернення.

З прочитаного під час Святої Меси біблійного уривку бачимо дві реальності: вірність Господа та невірність народу щодо укладеного союзу. Коментуючи уривок із старозавітньої книги пророка Єремії, Святіший Отець зазначив, що Господь Бог є завжди вірним, бо Він не може Себе Самого заперечувати. Натомість народ, як зауважив проповідник, часто віддаляється від Господа та не слухає Його голосу. Пророк Єремія розповідає про те, як Всевишній, у різноманітний спосіб, намагається привернути серця людей, однак, народ і далі залишається у своїй невірності. Ця невірність, що є також і нашою невірністю, робить серце людини затверділим та замкненим, не дозволяючи Божому голосові увійти у нього. Але Господь завжди закликає нас відчинити наші серця, щоб почути Його голос, та дозволити, щоб у нього увійшло Його батьківське милосердя та любов. Милосердний Господь щоразу звертається до людини з батьківською ніжністю, закликаючи повернутись до Нього з усього серця, адже Він милосердний та співчутливий. На жаль, коли серце є затверділим, воно не розуміє цього. Боже милосердя можна збагнути лише тоді, коли людина здатна відчинити своє серце та прийняти його.

Також і з євангельського уривку від святого Луки, де розповідається про те, як Ісус дискутує з законовчителями та вченими у Писаннях, бачимо, що знання богослов’я не вистарчає, а необхідне відкрити серце, щоб прийняти Боже милосердя. Натомість натовп, який повірив словам Спасителя, мав відкрите серце: недосконале, у гріхах, але відкрите. Як наголосив Папа, ті богослови, які ввійшли з Христом у богословську дискусію, відзначалися наставленням «замкненості», завжди шукаючи нагоди, щоб не зрозуміти вчення Ісуса. У цьому контексті Єпископ Риму наголосив на великій необхідності визнати себе грішниками, усвідомити свою гріховність та потребу Божого прощення і милосердя. «Або ти вірний, з відчиненим серцем на Бога, який є завжди вірним, або ти проти Нього: «Хто не зі Мною, той проти Мене», – наголосив проповідник, процитувавши Ісуса Христа.

«Просімо у Господа благодаті вірності. А перший крок на шляху вірності – це відчути себе грішником. Якщо ти себе не почуваєш грішним, то це поганий початок. Благаймо ласки, щоб наше серце не кам’яніло, щоб воно було відчиненим на Боже милосердя, та благодать вірності. Прохаймо ми, невірні, ласку просити прощення», – закінчив проповідь Вселенський Архиєрей.








All the contents on this site are copyrighted ©.